1515
Annons

Ulf Pettersson: Hälsobolagen behöver en digital injektion

Hälsovårdssektorn mår i dag inte särskilt bra, och framför allt inte lika bra som den brukade göra.

Branschindex står och stampar på samma ställe som för drygt tre år sedan samtidigt som Stockholmsbörsen har stigit med 40 procent.

Digitaliseringen är ett botemedel som branschen behöver.

Ulf Petersson
Ulf Petersson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från Mercuri UrvalAnnons

Ny rapport: Så lyckas de med över nio av tio chefsrekryteringar

Alice Lundberg, till höger, är engagement manager på Mercuri Urval.
Alice Lundberg, till höger, är engagement manager på Mercuri Urval.

Med en unik, vetenskapligt framtagen metod i grunden ökar chansen för lyckade vd- och chefsrekryteringar, visar en färsk rapport.

Mercuri Urval går i bräschen för en vetenskaplig modell vid chefsrekrytering.

– Drygt 90 procent av de ledare som tillsätts efter våra rekommendationer uppfyller eller överträffar förväntningarna. Det är svåröverträffat i branschen, säger Alice Lundberg, engagement manager vid konsultkoncernen.

Så kan Executive Search hjälpa dig att lyckas med dina chefstillsättningar

Kostnaderna för en felaktig chefsrekrytering kan uppgå till 30 gånger av en chefs årliga ersättning. Men det är inte bara kostnadskrävande, utan också resurs- och tidskrävande att rekrytera ledare. Därför ökar vikten att från början rekrytera rätt ledare, på rätt plats och vid rätt tidpunkt som bedöms kunna uppnå önskade resultat.

– Det kräver en partner som känner sin kund, deras affär och situation väl och använder en inkluderande och vetenskapligt beprövad urvalsmetod, menar Alice Lundberg.

Hon är engagement manager på konsultkoncernen, som hjälper företag att anställa rätt personal med hjälp av en unik, vetenskapligt baserad metod (MU Leader Selection Science).

Utgångspunkt i kundens miljö och krav

Metoden föddes på 1960-talet och är Mercuri Urvals sätt att arbeta för att säkerställa att företagets experter ger tillförlitliga ledarskapsråd.

– Den bygger på att vi i varje rekrytering skräddarsyr våra tjänster genom att ta utgångspunkt i kundens miljö och krav, säger hon.

Mellan september 2019 och december 2020 gjordes en studie av individer tillsatta i ledande positioner efter att ha genomgått Mercuri Urvals utvärderingar. Efter ett halvår ombads den rekryterande chefen att utvärdera den tillsatta ledarens övergripande prestation.

– Resultaten visade att 94,1 procent av de chefer och ledare vi under perioden tillsatt, uppfyllde eller överträffade den efterfrågade prestationsnivån i sin roll. Vårt resultat sticker ut, är unikt och svåröverträffat i branschen.

Studien omfattade 270 rekryteringar i 19 länder. Hur kommer det sig att metoden fungerar i så många länder och på olika marknader?

– Eftersom alla konsulter arbetar med samma metod innebär det oavsett vem kunden är, oavsett område de arbetar i, och oavsett land så kommer man alltid få samma kvalitativa bedömning.

Alice Lundberg påpekar att en inkluderande och vetenskapligt beprövad urvalsmetod bidrar till att Mercuri Urval med hög validitet kan bedöma om den rekryterande chefen kommer uppnå organisationens önskade resultat på kort och lång sikt.

– Det är en stor anledning till att mer än nio av våra tio rekryteringar blir lyckosamma. Vi är en platt organisation utan landsgränser men med en nordisk kultur som arbetar utifrån kundcentrerade team. Det gör oss till en flexibel partner med hög tillgänglighet i över 60 länder.

Så kan Executive Search hjälpa dig att lyckas med dina chefstillsättningar

Mer från Mercuri Urval

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercuri Urval och ej en artikel av Dagens industri

12 startupbolag som vill digitalisera vården

Närmare en halv miljard investerades i techbolag med inriktning på vård 2016. Och trenden att investera i healthtechbolag fortsätter. Här är 12 hälsobolag som förändrar hur vi ser på vård.

Från vänster topp: Kry, Competencer, Doctrin och Visiba.
Från vänster topp: Kry, Competencer, Doctrin och Visiba.

Ministern ansvarig för idrott sjukvård och folkhälsa, Gabriel Wikström (S), tror på en digitaliserad vård och att Sverige ska vara världsledande inom e-hälsa om åtta år. 

Läs mer: Därför är hälsa det hetaste området inom tech

Här följer 12 bolag som är en del av den digitaliserade vården i Sverige:

Foto:

Teamet bakom Kry: Fredrik Jung Abbou, Josefin Landgård, Johannes Schildt och Joachim Hedenius. Pressbild.

Kry (NTL) är en digital vårdcentral som erbjuder sina patienter digitala möten med läkare över videolänk. Bolaget, som är baserat i Stockholm, har ingen fysisk vårdcentral, men samarbetar med lokala aktörer i Jönköpings län.

Bolaget grundades 2014 av Joachim Hedenius, Johannes Schildt, Josefin Landgård och Fredrik Jung Abbou.

Hittills har Kry tagit in 60 Mkr i riskkapital från Creandum, Index Ventures och Project A Ventures. Bolaget omsatte 1,6 Mkr 2015 med en förlust på 5 Mkr.

Läs även: Hon ska hjälpa till att ta Kry ut i Europa

Min Doktor (NTL) är en digital vårdcentral där kontakt med läkare främst sker genom skriftlig kommunikation mellan patient och läkare. 

Bolaget grundades 2014 av Magnus Nyhlén och har sin bas i Malmö. Efter att ha riktat in sig på privat sjukvård, med avtal med de största försäkringsbolagen, har bolaget nu tagit ett bredare fokus och erbjuder digital vård till allmänheten genom samarbeten med fysiska vårdcentraler.

Min Doktor har tagit in närmare 350 Mkr från EQT Ventures, Inbox Ventures, Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert. Den senaste rundan var tidigare i maj då bolaget tog in 218 Mkr. Bolaget omsatte 2015 6,9 Mkr med en förlust på 18 Mkr.

Läs även: Så högt värderas Min Doktor

Foto:

Johan Gustafsson, vd och medgrundare av Visiba. Pressbild.

Visiba är en teknisk underleverantör, främst inom den offentliga vården. Bolaget har en e-hälsoplattform som kombinerar videomöten och textkommunikation med säker identifiering, betalning och tidsbokning.

Visiba har kunder i fem länder och avtal med sex landsting.

Bolaget grundades 2014 av Andreas Larsson, Samuel Sporrenstrand, Mike Blixt och Johan Gustafsson, och har sedan dess tagit in 14 Mkr i externt kapital.

2016 omsatte det 600 000 kronor (brutet räkenskapsår) och gjorde en förlust på 5,8 Mkr.

Läs mer: Genombrott för vårdbolaget Visiba i Stockholm

Foto:

Doctrins grundare Ashkan Labaf och Magnus Liungman. Pressbild.

Doctrin (NTL) vänder sig till vårdgivare med en digital tjänst som samlar in patienters vårdhistoria, symtom och förväntningar och skickar dem till sjukvårdspersonalen inför ett vårdbesök. Syftet är att förenkla, förbättra resursutnyttjandet, samt öka patientens delaktighet.

Bolaget, med fem grundare, varav Ashkan Labaf och Magnus Liungman har varit med från starten, har sedan 2016 tagit in 33 Mkr från bland annat Capio och Klarnagrundaren Niklas Adalberths Norrsken Foundation.

Doctrin har ännu ingen redovisad omsättning.

Läs mer: Klarna-grundarens stiftelse investerar i Doctrin

Frisq (NTL) utvecklar digitala tjänster som ska underlätta privatpersoners kontakter med apotek och vårdgivare. Frisq har avtal med bland andra e-hälsomyndigheten och köpte nyligen en teknikplattform utvecklad inom Karolinska Institutet.

Bolaget grundades 2009 och i oktober i fjol noterades bolaget på Stockholmsbörsens First North-lista. 

Läs mer: Frisq köper plattform och tar in 50 miljoner kronor

Foto:

Tove Toll och Janna Jarlman driver bolaget Competencer. Pressbild.

Competencer (NTL) grundades 2014 av Janna Jarlman, Tove Toll och Solen Oliviéro-Naturel. Competencer är en plattform som kopplar samman terapeuter, psykologer och coacher med privatpersoner som söker hjälp. Integrerade videomöten är en del av lösningen, men det går också att boka vanliga möten. 

Bolaget grundades 2014 och har hittills tagit in cirka 4 Mkr i riskkapital från bland andra Klarnagrundaren Niklas Adalberth, affärsängelnätverket Stockholm Business Angels samt riskkapitalbolaget Recapex. 

Omsättning 2015: 70 000 kronor. 
Förlust: 768 000 kronor. 

Läs även: Klarna-grundare investerar i terapi-sajt

Remente (NTL) är ett digitalt hjälpmedel som i dag används i ett pilotprojekt med epsykiatrienheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att kunna hjälpa patienter inför, under och potentiellt efter sin behandling. Bolaget lanserade sin betaversion av appen 2015.

Läs även: Remente i samarbete med Sahlgrenska

Remente har tagit in 4 Mkr av där affärsänglarna Mikael Pawlo och Sam Bonnier finns med som investerare.

 

Foto: Jesper Frisk

Raoul Scherwitzl och Elina Berglund Scherwitzl är grundare av Natural Cycles.

Natural Cycles (NTL) har som första app i världen godkänts som preventivmedel, och är certifierad i hela Europa. Appen bygger på att kvinnor mäter sin kroppstemperatur varje morgon och för in datan i mobilen.

Bolaget, som är grundat av Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl, har tagit in 65 Mkr i riskkapital från bland annat Sunstone Capital, Bonnier Growth Media, affärsänglarna Mattias Miksche och Isabella Löwengrip.

2016 omsatte bolaget på 18 Mkr och gick med förlust.

Läs även: Natural Cycles påbörjar samarbete med fertilitetsklinik

Aifloo (NTL) vill med hjälp av ett armband göra livet säkrare för äldre med behov av omsorg. Aifloos system förstår rörelser och beteendemönster och larmar vid avvikelser, till exempel vid fall, frånvaro från sängen eller ändrade matvanor. Systemet sparar även tid och resurser för vårdgivare samt ökar tryggheten hos äldre och anhöriga.

Aifloo grundades 2015 av Felix Etzler, Anders Widgren och Michael Collaros. 

Hittills har bolaget tagit in 22 Mkr och har bland annat Länsförsäkringar som delägare.

Läs även: King-grundarna investerar i Arthro Therapeutics

Arthro (NTL), tidigare Arthro Therapeutics, har utvecklat en digital behandlingsmetod för artros som man hävdar är flera gånger mer effektiv än traditionella behandlingar. 

Bolaget startades av Jakob Dahlberg och Leif Dahlberg 2015. 

Arthro har ännu ingen redovisad omsättning men har tagit in 28,5 Mkr av bland annat Kinggrundarnas riskkapitalbolag Sweet Capital och affärsänglarna Sophia Bendz och Hampus Jakobsson, samt från Lunds universitet.

Förlust: 5 Mkr. 

 

Foto: Press

Will Stoddart är vd för Werlabs

Werlabs (NTL) är ett blodtestbolag som använder vårdens existerande infrastruktur för blodanalys. Användaren tar ett blodprov på vårdcentralen och får inom ett dygn närmare 30 hälsovärden och en läkarkommentar på nätet.

Sedan starten 2015 har bolaget har tagit in 37 Mkr från bland andra Avitogrundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert samt Sunstone Capital. Werlabs, med grundarna Rickard Lagerqvist, Will Stoddart, Simon Reinius och Thomas Fly, har nyligen expanderat till Norge. 

Bolaget omsatte drygt 18 Mkr 2016, och gjorde en okänd förlust. 

Läs även: Werlabs sålde blodanalyser för 18 miljoner

Lifesum (NTL) hjälper användarna att leva mer hälsosamt genom att hålla koll på matintag och träning. Sedan starten 2009 har tjänsten vuxit internationellt och har nu över 20 miljoner användare.

Lifesum är grundat av Martin Wählby, Tove Westlund, Henrik Torstensson och Marcus Gners. Bolaget har tagit in 130 Mkr i riskkapital av bland andra Bauer Media, Draper Esprit och Nokia Growth Partners.

Det senaste resultatet, från april 2016, visar en omsättning på 65 Mkr och en förlust på 25 Mkr.  

Den här listan publicerades första gången 10 april.

Läs mer: Ministern: Ersättningen till digitala vårdcentraler ska sänkas
 Foto: Erik Nylander/ TT
Idrotts-, social- och folkhälsominister Gabriel Wikström (S) vill att Sverige ska bli världsbäst på e-hälsa till 2025. Foto: Erik Nylander/ TT

Foto:

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera