1515
Annons

Ulf Petersson: Skogsklyvning pågår

Skogsbolaget SCA:s rapport fick ett gott mottagande på aktiemarknaden.

Aktien steg med 2,7 procent på rapportdagen sedan rörelsevinsten landat på 3,6 miljarder kronor.

SCA:s vd Magnus Groth ska knoppa av skogsindustridelen av SCA och överväger samtidigt en storaffär inom hygienområdet.
SCA:s vd Magnus Groth ska knoppa av skogsindustridelen av SCA och överväger samtidigt en storaffär inom hygienområdet.Bild:Joey Abrait

Kvartalsvinsten var nästan 200 miljoner kronor högre än för ett år sedan och drygt 100 Mkr högre än väntat justerat för engångskostnader för bland annat pågående konkurrensutredningar i fem länder.

Det var framför allt mjukpapperssidan som stack ut med en vinstökning på 13 procent och som därmed bekräftade affärsområdets positiva trend från tidigare kvartal i år. Köpet av det nordamerikanska pappersbolaget Wausau i januari för 4,5 miljarder kronor har bidragit till vinstökning.

Dessutom har affärsområdet dragit nytta av lägre råvarupriser, vilket å andra sidan gjorde att skogsindustriverksamheten som ska knoppas av nästa år hade ett tufft kvartal. Prispressen och negativa valutaeffekter gjorde att affärsområdet Skogindustriprodukters rörelsevinst backade med 15 procent till 589 Mkr i kvartalet.

De riktigt intressanta uppgifterna från SCA denna rapportdag stod dock inte att finna i rapporten. Vid sidan av att presentera niomånadersrapporten berättade SCA-chefen Magnus Groth att bolaget har påbörjat uppdelningen av SCA-koncernen och att balansräkningen kommer att splittas så att 5 miljarder kronor av SCA:s totala nettoskuld på drygt 40 miljarder kronor hamnar i skogsdelen. I samband med det berättade han också att SCA är inne i en förhandling om ett företagsköp inom hygienområdet.

Detaljerna kring den potentiella företagsaffären var ytterst sparsmakade. Men i förra veckan uppgav nyhetsbyrån Bloomberg att SCA tillhör en av tre potentiella köpare av EQT-ägda BSN Medical som tillverkar produkter för sårbehandling. Det är en affär på uppskattningsvis 30 miljarder kronor och är därmed så pass stor att det förstås påverkar balansräkningen.

Det skulle också vara SCA:s klart största företagsaffär genom tiderna och skulle med god marginal slå de bägge storaffärerna 2012 när SCA köpte Georgia-Pacifics europeiska mjukpappersverksamhet och sålde den amerikanska förpackningsverksamheten till DS Smith för motsvarande 15 miljarder kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?