1515

Ulf Petersson: Mekonomen-affären ställer frågor

Efter tio år som huvudägare i bilservicebolaget Mekononen säljer Axel Johnson sina 26 procent av bolaget. 

 

Även om vi inte exakt vet till vilket pris som Axel Johnson köpte eller sålde aktierna är det tämligen säkert att koncernen har gjort en ganska bra affär. 

Under Axel Johnsons ägarskap sedan den 14 juli 2006 har Mekonomens aktiekurs fördubblats, vilket är 25 procentenheter bättre än Stockholmsbörsen under motsvarande period. 

Hela vinsten bärgades dock hem fram till 2011 då Mekonomen var en stor börsvinnare efter att ha fördubblat vinsten 2008–2011.

Sedan dess har vinsten stått stilla till följd av hård konkurrens och problem i Danmark. 

Det är logiskt och snarast väntat att Axel Johnson väljer att kliva av. Investeringsbolaget har visat på senare år visat ett stort intresse för e-handel. 

De frågetecken som finns i gårdagens miljardaffär gäller däremot köparen, det amerikanska bil- och lastbilsservicebolaget LKQ och varför det inte lägger ett bud på övriga 74 procent av aktierna i Mekonomen. 

Med tanke på att LKQ är mer än tio gånger så stort som Mekonomen borde inte finansieringen vara ett problem. Dessutom har LKQ under sin intensiva förvärvsstrategi tidigare valt att köpa alla aktierna i de bolag som LKQ har lagt sig under. 

För kvarvarande aktieägare i Mekonomen har osäkerheten ökat. I helgen satt de tryggt i famnen på en huvudägare som har för vana att ta väl hand om minoriteten. Idag är osäkerheten stor. 

Mekonomens ordförande Kenneth Bengtsson kallar affären för en väldigt bra lösning och pekar på möjliga synergier och nyttan av LKQ:s storskalighet. 

Problemet med det synsättet är att det inte är helt lätt att bena ut var vinsterna hamnar när LKQ:s bara äger 26 procent av Mekonomen, medan Mekonomen på många sätt blir 100-procentigt beroende av sin storägare. 

Kanske är det så att LKQ var redo att betala cirka 160 kronor per aktie i Mekonomen, men inte över de 200 kronor som hade behövts för att lägga ett bud. 

Bud obstrueras numera dessutom alltid av hedgefonden Elliot som har för vana att ta en kontrollpost och stoppa budet för att senare förhandla fram ett högre pris till sig själv. 

Kanske är det så att LKQ helt enkelt bara utnyttjar den svaga kronkursen till att skaffa kontroll över ett större svenskt bolag. Den svaga kronan har nämligen gjort att LKQ idag betalade 15 procent mindre för aktierna i Mekonomen än de hade behövt göra under senvåren när dollarn stod i 8 kronor. 

Axel Johnsons försäljning ställer därmed två frågor inför framtiden: 

  • Har hedgefonders förmåga att stoppa bud genom att köpa 10 procent av aktierna gjort att minoritetsskyddet om tvångsinlösen vid höga 90 procent av blivit en fälla för mindre aktieägare? 
  • Och kommer den förda penningpolitiken, där en svag krona är en nyckelkomponent, att leda till att fler bolag hamnar i utländska händer?

Det kan bli högaktuella frågor även bortom Mekonomen.


Innehåll från ES Energy Save Systems ABAnnons

80 procent mindre klimatavtryck från byggvärmen

Med en Plug-in-Modul från Energy Save kan energibesparingar på upp till 66 % göras.
Med en Plug-in-Modul från Energy Save kan energibesparingar på upp till 66 % göras.Foto:Maria Steén

Det är bara hundra dagar kvar tills dess att byggen måste klimatdeklareras. Alla utsläpp av växthusgaser under byggskedet ska redovisas till Boverket. Det gör att byggföretagen kommer att välja klimatsmart byggvärme.

Byggsektorn står för en femtedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och byggvärmen står för en stor del av utsläppen på byggarbetsplatser. Vid årsskiftet träder därför en ny lag om klimatdeklarationer i kraft, vilket innebär att byggherren ska lämna in uppgifter till Boverket om hur uppförandet av en ny byggnad påverkar klimatet.

– När det gäller färdiga hus finns det tydliga regler kring energiförbrukning och klimatpåverkan, men byggskedet har varit i princip oreglerat. Därför är dessa klimatdeklarationer en välkommen utveckling av byggbranschen, säger Fredrik Sävenstrand som är vd för värmeteknikbolaget Energy Save.

Mobil energicentral

Byggvärme är en av de största energiförbrukarna på byggarbetsplatser, och att använda eldrivna byggfläktar eller dieselaggregat för uttorkning av byggen är ineffektivt ur såväl energi- som miljöperspektiv.

Energy Save har utvecklat en mobil energicentral. Produktkonceptet baseras på företagets patenterade värmepumpsteknik, som kan användas för att värma upp, kyla ner och torka ut. Dessa energicentraler erbjuds nu i samarbete med El-Björn. 

– I jämförelse med traditionell uppvärmning av byggarbetsplatser ger vår lösning besparingar på upp till 66 procent av energikostnaden samtidigt som det minskar utsläppen av koldioxid med upp till 80 procent. Det norska maskinuthyrningsföretaget UCO, som är ett helägt dotterbolag till Skanska AS, har testat en av våra energicentraler, och är mycket nöjda med både funktionalitet och energibesparing, säger Fredrik Sävenstrand.

En hållbar lösning

– Sedan 2009 har vi levererat mer än 12 000 luft/vatten-värmepumpar. Det är den tekniken som vi nu har förpackat i ett smart koncept med prefabricerade energicentraler för kommersiella fastigheter, fortsätter Fredrik Sävenstrand.

– Kravet på klimatdeklarationer kommer att göra vårt erbjudande än mer relevant på byggarbetsplatsen. Centralerna är Plug-in-Moduler vilket betyder att de bara behöver några få anslutningar för att kunna startas upp. Det är en snabb och smidig installation, vilket är nödvändigt med tanke på att klimatdeklarationerna alldeles strax är här, avslutar Fredrik Sävenstrand.

Läs mer om Energy Saves Plug-in-Moduler här. 

Om Energy Save:

Byggsektorn står för cirka 20 procent av Sveriges inhemska utsläpp av växthusgaser. Uppvärmning och uttorkning står för en stor del av utsläppen på byggarbetsplatser, och idag används ofta energikrävande alternativ med stort klimatavtryck.

Energy Save är ett värmeteknikbolag med ett patenterat produktkoncept för kostnadseffektiva, högpresterande och innovativa värmepumpsystem inom luft/vatten-teknologin. Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market.

Vill du veta mer? Klicka här!

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ES Energy Save Systems AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?