1515

Ulf Petersson: Läge för SKF-chefen att återta rodret

På torsdag håller SKF kapitalmarknadsdag i Göteborg. SKF-chefen Alrik Danielson har därmed en utmärkt chans att återta riktkarlsrollen bland verkstadsbolagen och guida marknaden.

De senaste åren har aktien tillhört bottenskiktet bland verkstadsbolagen.

 

Ulf Petersson
Ulf Petersson

Den som vanligt digra statistikskörden under första veckan på ett nytt kvartal innehåller bland annat inköpschefsprognoser från en rad länder. Dessutom håller verkstadsbolaget SKF på torsdagen kapitalmarknadsdag i Göteborg.

SKF:s utveckling brukade tillföljd av bolagets breda kundflora ses som en god konjunkturindikator och även riktkarl för verkstadsbolagen eftersom kullagertillverkaren förr alltid var först ut med sin kvartalsrapport.

De senaste två åren har dock SKF gått på tvärs mot de flesta andra större svenska verkstadsbolag och haft en klart sämre kurs- och resultatutveckling än sina branschkolleger.

I fjol uppgick SKF:s rörelsevinst till 7,5 miljarder kronor, vilket var en nedgång på 13 procent jämfört med 2015 och det sämsta året borträknat engångseffekter sedan det tuffa finanskrisåret 2009.

Dessutom är SKF inte längre först med att släppa resultatsiffror. Under förra rapportperioden presenterade Atlas Copco bokslutet den 27 januari och först en vecka senare var det dags för SKF.

Därtill har SKF sedan en tid dragit ned på siffermaterialet i resultatrapporterna när det gäller den förut väldigt specifika utvecklingen i olika regioner och kundkategorier.

Denna veckas kapitalmarknadsdag har dock SKF-chefen Alrik Danielson ett utmärkt tillfälle att återta initiativet. Valet av datum för kapitalmarknadsdagen är nämligen högintressant eftersom inget verkstadsbolag hinner presentera första kvartalets resultatrapporter före SKF träffar marknaden. Det gör intresset för kapitalmarknadsdagen större än vanligt.

Allt som SKF kan säga om de senaste månadernas efterfrågan i olika regioner och inom olika kundgrupper blir högintressant särskilt i ljuset av den ökade konjunkturoptimism som råder efter att Donald Trump har valts till amerikansk president.

I samband med bokslutspresentation i början av februari trodde Alrik Danielson ”på tillväxt i alla regioner under första kvartalet”. På torsdag får vi kanske besked om denna tro blev verklighet.

Med tanke på att SKF har varit den klart sämsta verkstadsaktien de senaste två åren finns det även ett antal bolagsspecifika frågor som söker svar, som hur planerna på att höja priserna har förlöpt, tappade marknadsandelar och kostnadsökningar tillföljd av stigande råvarupriser.

 

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/11507taTFrYP/


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?