1515

Ulf Petersson: Inte så imponerande av Skistar

Skistarchefen Mats Årjes kan gå på sommarledighet efter att ha rapporterat ett nytt rekordresultat.

Under sommarmånaderna är det nämligen tämligen lugnt i skidbackarna även om Skistar sedan länge försöker förlänga säsongen genom att locka sommargäster och i synnerhet cykelentusiaster.

Bild:TT

Under det gångna kvartalet som mäter utvecklingen under mars till maj ökade Skistar omsättningen med 26 procent, jämfört med samma period förra året, till 858 miljoner kronor. Vinsten före skatt landade på 262 miljoner kronor, vilket betydde en förbättring med 15 procent.

Skärskådas siffrorna är ökningen däremot inte särskilt imponerande. Vinstlyftet under perioden beror nämligen i sin helhet på att Skistar har sålt mark som under kvartalet har genererat intäkter på 139 Mkr och en realisationsvinst på 63 Mkr. Justerat för dessa markförsäljningar minskade vinsten även om man tar hänsyn till och rensar för förlusterna i bolagets österrikiska satsning S:t Johann, som har tillkommit under året.

Väljer man att höja blicken och se till hela den gångna vintersäsongen uppgick antalet totala skiddagar i Skistars backar till 5,1 miljoner, vilket var oförändrat jämfört med säsongen 2015/2016. Ställer man säsongens oförändrade skiddagar i relation till att Skistar borträknat mark- och fastighetsförsäljningar de senaste tolv månaderna gjorde en vinst på 300 Mkr efter skatt är Skistar långt ifrån ett billigt bolag eftersom vårens 30 procentiga kursrusning har gjort att bolaget värderas till p/e 26.

Markförsäljningen kommer förvisso så småningom att leda till fler skidstugor och fler skiddagar i backarna. Dessutom har Skistar, enligt nyhetsbyrån Direkt, höjt priserna på liftkorten med 8 procent till nästa säsong varför det finns skäl till att tro på högre vinst kommande år och i synnerhet när flygplatsen mellan Skistarorterna Sälen och Trysil så småningom står klar.

Men även sett till dessa positiva faktorer känns dagens värdering efter årets fina kursutveckling som en överdrift vilket även Dagens industri nyligen påpekade i en större analys.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?