1515
Annons

Ulf Petersson: Här är mina nya innehav i portföljen

Den senaste veckans börsuppgång utnyttjar jag till att plocka hem lite vinst, öka kassan, sälja av aktier som utvecklats starkt och satsa på aktier som inte riktigt hängt med.

Här är min nya Drömportfölj.

Skanska, med vd:n Anders Danielsson i spetsen, plockas in i Ulf Peterssons drömportfölj. Likaså värmepumpsbolaget Nibe.
Skanska, med vd:n Anders Danielsson i spetsen, plockas in i Ulf Peterssons drömportfölj. Likaså värmepumpsbolaget Nibe.

Sedan förra veckans skakiga inledning på börsveckan när ränteoron var som störst har Stockholmsbörsen senaste dagarna gjort en rejäl comeback. Jämfört med senaste bottennoteringen den 9 maj har Stockholmsbörsen på bara drygt en vecka stigit med nästan 8 procent.

Den uppgången utnyttjar jag till att plocka hem lite vinst, öka kassan till 20 procent och sälja av aktier som senaste tiden utvecklats starkt för att i stället satsa på aktier som inte riktigt har hängt med i den senaste veckans kursuppgång.

Den ökade kassan innebär att portföljen får en något mer defensiv karaktär, vilket känns skönt om Stockholmsbörsen återigen skulle rekylera nedåt efter den senaste veckans goda börsutveckling.

Vitrolife, Gränges och Mekonomen får lämna portföljen efter en god utveckling för att i stället ge plats åt byggbolaget Skanska, värmepumpsbolaget Nibe som kom med en mycket stark rapport under onsdagen och kurspressade Storskogen som var onsdagens stora rapportförlorare med ett kursfall på runt 15 procent.

Storskogen börskurs har i år tappat över 70 procent. Onsdagens kvartalsrapport var inte bra och särskilt kassaflödet var svagt, men det är Storskogen långt ifrån ensamt om att redovisa under den senaste rapportsäsongen. I ljuset av hur övriga företag har rapporterat ser jag det 15 procentiga kursfallet på rapportdagen som en väl hård dom.

Högst troligt kommer de aktieanalytiker som följer Storskogen kommande dagarna att upprepa sina tidigare köprekommendationer och riktkurser som före resultatrapporten låg drygt 100 procent över nuvarande kursnivå. Dessa köprekommendationer bör kunna får Storskogenaktien att återhämta en del av rapportfallet.

Även byggbolaget Skanska tillhörde rapportsäsongens stora förlorare med ett kursfall på 10 procent när rapporten presenterades den 4 maj. Sedan dess har Skanskaaktien stabiliserats sig och i ett något svalare börsklimat bör en del placerare hitta tillbaka till lågvärderade värdebolag likt Skanska.

Värmepumpsbolaget Nibe kom med en riktigt stark rapport för första kvartalet med en försäljningstillväxt på överraskande goda 28 procent. Den fantastiska efterfrågan på bolagets energibesparande produkter i kölvattnet av oljeprisuppgången och Ukrainakriget förväntas bestå samtidigt som den något pressade rörelsemarginalen senaste kvartalet bör kunna vända uppåt igen när komponentbristen i någon mån avtar.

Det är därmed upplagt för att Nibeaktien fortsätter uppåt kommande veckorna eller månaden.

Fotnot: Ulf Peterssons förändringar i sin Drömportfölj syns först efter börsöppning den 18 maj. 


Täten plockar in rusande spelbolag

Petter Hanssons och Peter Rimås portföljer ligger i täten i Drömportföljens slutspurt. Båda väljer att lägga vantarna på rusande spelbolag på onsdagen.

På onsdagsmorgonen meddelade spelbolaget Embracer att man gör en riktad emission på 10,3 miljarder kronor till Savvy Gaming Group som ägs av den saudiarabiska statliga förmögenhetsfonden PIF. Nyheten fick aktien att rusa i börsöppningen och är i den inledande handeln upp omkring 9 procent.

Det gynnar Petter Hansson, vars portfölj ”Dyngbaggens bollhav” pendlat mellan första och andraplatsen under veckan - tätt följd av Peter Rimås portfölj ”Rimmen 2.0”. 

Petter Hansson, 36 år från Öland, har under senare tid bytt ut sina oljebolag till en mer hälso- och teknikorienterad portfölj där innehav som Bonesupport, Truecaller, Readly, Calliditas och Camurus finns med. Att också plocka in Embracer lagom till slutspurten visade sig vara ett lyckodrag. 

Peter Rimås, 53 år från Linköping, har i sin tur plockat in speloperatören Kindred inför onsdagens börsöppning. Aktien är under morgonen upp över 10 procent på nyheten om att bolaget beviljas spellicens i Nederländerna.

Petter Hanssons portfölj är på onsdagsmorgonen upp 42,9 procent medan Peter Rimås porfölj är upp 41,7 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?