ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Ulf Kristerssons mål: Styra i Sverige i minst åtta år

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ulf Kristersson drar upp riktlinjerna för Moderaternas stora projekt som ska bana väg för ett maktskifte nästa val. Målet är att styra i minst två mandatperioder och klimatet lyfts nu fram som en av de fyra mest prioriterade frågorna för partiet.

Det var den långa sikten som dominerade Ulf Kristerssons öppningstal på stämman i Västerås på torsdagen och budskapet till ombuden är att Moderaterna ska vara ”den självklara regeringsbildaren” efter valet 2022.

”Vi ska vara inställda på att leda landet genom stora och små reformer i minst två mandatperioder, genom 2020-talet och mot det nya 30-talet. Vi talar alltså om minst tio år från i dag”, sa han.

Samtidigt är det bråttom och ska Moderaterna ha en chans att lyckas måste politiken utvecklas, enligt Ulf Kristersson.

”Ska vi vinna valet 2022, så måste det mest vara klart ett år före valet. Det betyder att vi från och med nu har ganska exakt 24 månader på oss att planera och förbereda vårt gemensamma kommande decennium”, sa han.

Ulf Kristersson riktade i sitt tal nya anklagelser mot regeringen, som han hävdar inte tar tag i de stora problemen. För Moderaternas del pekade han ut två stora projekt som ska bana väg för maktövertagandet.

• Samhällskontraktet måste återupprättas, där staten levererar sin del med en fungerande vård, utbildning och lag och ordning.

• Sverige ska vara ett land som banar väg för klassresor, och utslagningen i skolan måste få ett slut.

Ombuden på stämman fick veta att det är fyra områden som partiet kommer att prioritera framöver.

Målet är enligt Ulf Kristersson att ”befästa” ställningen som Sveriges ledande parti för lag och ordning. Moderaterna ska också etablera sig som ett parti för en hållbar migrationspolitik och partiet ska se till att ekonomin, jobben och företagandet förs in i centrum i den politiska debatten.

”2022 så tror jag att ekonomin återigen kommer att vara en av valets absolut viktigaste frågor”, säger han.

Det fjärde området som Ulf Kristersson nu pekar ut som prioriterat är klimatet, där Moderaterna ska bli ett ”ledande parti” för en framgångsrik klimatpolitik.

”Hållbarhet borde finnas med i precis allt som vi gör, stå i centrum för politik, i centrum för företagande, i centrum för allt internationellt samarbete”, säger han.

Som exempel nämner Ulf Kristersson elektrifieringen av vägnätet, behovet att få ned utsläppen inom industrin och kärnkraften.

”Det är kolet som ska bort från Europa, och då behövs vattenkraften, då behövs vindkraften och då behövs också kärnkraften”, säger han.

Samtidigt som Moderaterna samlas i Västerås kom på torsdagen en ny mätning från Aftonbladet/Inizio som visar att Sverigedemokraterna nu ligger på rekordhöga nivåer i opinionen.

SD får 22,6 procent i mätningen och det är fjärde månaden i rad som partiet intar platsen som Sveriges näst största parti, hack i häl på Socialdemokraterna som får 24,7 procent.

Moderaterna hamnar i mätningen från Aftonbladet/Inizio strax under valresultatet och får 19,3 procent, medan Liberalerna ligger kvar under spärren på 3,2 procent.

Det samlade stödet för regeringen och de två stödpartierna, Centern och Liberalerna, uppgår i mätningen till 42,2 procent, jämfört med 46,8 procent i valet för ett drygt år sedan.

Stödet för Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ligger nu på 48,4 procent, jämfört med 43,6 procent i valet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer