1515
Annons

Ulf Kristersson vill ha extraval: ”Kan man inte leda landet, då ska man inte leda landet”

”Det enda som nu egentligen skulle kunna lösa den politiska paralyseringen i vårt land är ett extraval”, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Moderaterna är redo för ett nytt val försäkrar han.

Foto:Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

”I Sverige växer samhällsproblemen för varje dag medan regeringen dividerar om ordningen i sina 73 punkter. Stefan Löfvens regering klarar varken av att fatta nödvändiga beslut eller att prioritera rätt”, säger Kristersson i riksdagens talarstol.

Han anser att läget nu är så illa att landet behöver en ny ledning.

”För kan man inte leda landet, då ska man inte leda landet”, säger han.

Moderaterna kommer på torsdagen att lägga ett förslag i finansutskottet med krav på mer pengar till välfärden.

Statsminister Stefan Löfven (S) sågar Moderaternas krav om tre miljarder till välfärden.

”Det räcker inte. Det är för lite. De är för snåla”, säger han.

Löfven, som beskriver M-förslaget som ”en giftkompott”, tillägger på väg in till partiledardebatten att han gläds åt att den handlar om välfärden.

I debatten tar han upp frågan, och understryker att Socialdemokraterna är välfärdspartiet.

”Sveriges stora projekt det kommande årtiondet behöver vara ett starkt samhälle som håller ihop. Vår välfärdsstat behöver repareras. Ja, det kommer att behövas ännu mer pengar till kommuner och regioner, för välfärden kommer alltid först”, säger Löfven utan att ange några belopp.

Men någon siffra på hur mycket regeringen är beredd att tillskjuta till välfärden ville Löfven inte nämna. I ett replikskifte med Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt avfärdade han den metoden.

”Det är precis så här det inte kan gå till, att lyfta ett finger och säga en siffra. Man gör inte så om man tror på svensk välfärd, det krävs ett tydligt och långsiktigt besked och då står man inte i talarstolen och förhandlar och nämner en siffra”, säger Löfven.

Däremot upprepade han ett tidigare löfte om att ingen kommun ska lämnas i sticket.

SD-ledaren Jimmie Åkesson anklagar regeringen för att sakna krisinsikt och kallar politiken för pyttipannapolitik.

”Inte ens en tiondel av svenska folket tycker att regeringen håller måttet. Vi har en regering som saknar krisinsikt och förmåga att se verkliga problem. Förra året beviljades 120.000 nya uppehållstillstånd. Det får vara slut med det här nu. Ett nettominus av migrationen är en absolut grundförutsättning, klara signaler om att Sverige är fullt”, säger Åkesson.

Centerns gruppledare Anders W Jonsson försvarar i stället januariavtalet med regeringen samtidigt som han efterlyser mer pengar till välfärden.

”Centerpartiet kommer i budgetförhandlingarna att driva på för mer pengar till kommuner och regioner för att trygga vården och välfärden och för att minska klyftorna mellan stad och land”, säger Jonsson.

I tisdags framförde Moderaterna och Vänsterpartiet med någon timmes mellanrum krav på mer pengar till välfärden. M ville även se ökade satsningar på rättsväsendet.

Båda partierna lyfte fram det akuta och ansträngda ekonomiska läget, med befarade neddragningar inom skola och vård som följd.

Moderaterna vill satsa 3 miljarder kronor i generella statsbidrag i en så kallad extra budget, medan Vänsterpartiet anser att det behövs minst 10 miljarder. Men partierna hade olika tankar kring finansieringen.

”Det är det enda sättet att se till att inte den här krisen ska fördjupas”, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till journalister på väg in till debatten.

Sjöstedt bekräftar att han bedömer att det behövs minst 10 miljarder till i välfärden.

Kristdemokraterna föreslår inför partiledardebatten 6,7 miljarder kronor i extra tillskott till kommunsektorn i år och hänger därmed på Vänsterpartiet och Moderaterna i ett försök att pressa regeringen. Annars riskeras ytterligare stora varsel i kommunerna inom välfärdstjänsterna, varnar KD.

”Därför menar vi att staten skyndsamt måste skjuta till ytterligare statsbidrag till kommunerna”, skriver KD.

Finansieringen ska ske med ett antal reformer som regeringen valde i budgeten 2020, enligt KD.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?