1515
Annons

Ulf Kristersson: ”Sverige går allt närmare nyval”

Centerledaren Annie Lööf har gett besked om att hennes parti kommer att rösta nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister och därmed också nej till en Alliansregering.

"I dag är en tung dag för Alliansen", skriver Moderatledaren på Facebook.

"I dag är en tung dag för Alliansen", skriver Moderatledaren på Facebook.Foto:TT

Annie Lööfs besked blir spiken i kistan för M-ledaren – riksdagen kommer inte att godkänna honom som statsminister.

Allianskollegorna Liberalerna har redan sagt att partiet kommer att rösta nej i statsministeromröstningen i riksdagen i morgon, och nu ger också Centerpartiets ledare Annie Lööf samma besked.

”Ja, Centern kommer att rösta nej och det är för att inte ge Sverigedemokraterna inflytande”, säger Lööf i TV4:s Nyhetsmorgon.

Sedan tidigare har även de rödgröna sagt att de kommer att rösta nej till Kristersson.

På Facebook skriver Ulf Kristersson:

"I dag är en tung dag för Alliansen. Och historisk: Centerpartiet meddelar att de inte bara tackar nej till att sitta i den alliansregering som jag vill bilda och som riksdagen röstar om imorgon. Utan de avser dessutom att rösta nej när Moderaterna och Kristdemokraterna är beredda att ersätta Stefan Löfvens regering och driva Alliansens gemensamma politik".

Han beskriver agerandet som unikt och tycker att partiet i stället borde ha nöjt sig med att trycka på "avstå".

"Kunde C rösta på den gula avstå-knappen och därmed släppa fram Stefan Löfven och en S/MP-regering tillsammans med V för fyra år sedan, borde de rimligen kunna göra det även för mig och en regering med M och KD imorgon".

Kristersson vill helst bilda en regering med hela Alliansen, men bara Kristdemokraterna har tackat ja. Centern och Liberalerna vill inte sitta i en regering som blir beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.

”Jag tycker att det är rimligt att hitta en lösning mellan de sex partier som finns mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna”, säger Annie Lööf till TT.

Kan du tänka dig att bli statsminister?
”Jag tror faktiskt inte att Sverige behöver fler statsministerkandidater nu. Vi behöver i stället ha fokus på det politiska innehållet. Det jag har sagt till talmannen är att jag skulle vilja ta över sonderingsuppdraget för att se om man kan hitta mellanvägar mellan Alliansen och de rödgröna.”

”Vi behöver gå in i sakpolitiska förhandlingar över blockgränsen för att se till att Sverigedemokraterna inte får inflytande.”

Är det här slutet för Alliansen?
”Jag ser det inte så. Alliansen ligger kvar på bordet, men det jag ser som mitt uppdrag nu är att söka stöd över blockgränsen.”


Avsiktlig attack släckte svenska valsajten

Det var en så kallad överbelastningsattack som ledde till att Valmyndighetens sajt slogs ut under valkvällen i höstas. Tidigare har det från myndighetens sida hetat att "ingenting tydde" på att så var fallet.

Foto:Johan Nilsson/TT

Sajten var onåbar under lång tid när rösträkningen pågick. Valmyndighetens pressekreterare förklarade att det sannolikt berodde på att alltför många personer gick in där samtidigt. Men i en rapport om valet konstaterar myndigheten nu att "vår webbplats var svår att nå under valnatten på grund av att den utsattes för en överbelastningsattack (Denial of Service, DoS)".

En sådan attack innebär att en angripare avsiktligt överbelastar en sajt för att göra den otillgänglig. Men Valmyndigheten vill inte "av säkerhetsskäl" berätta om man lyckats spåra vem eller vilka som ligger bakom attacken i september. Myndigheten säger sig dock ha förbättrat sitt skydd:

”Vi har vidtagit åtgärder som ska försöka hantera sådana här attacker i framtiden”, säger Carl Sjöberg, it- och kommunikationschef på Valmyndigheten, till Svenska Dagbladet.

Tidningen har intervjuat flera it-experter som anser att Valmyndigheten borde ha varit bättre förberedd.

”Det är inte svårt att skydda sig mot det här”, säger Fredrik Möller, säkerhetsexpert på Proofpoint, till SvD.

Valmyndigheten var noga med att poängtera att sajtproblemen under valkvällen inte påverkade resultatet av röstningen – att webbplatsen bara är ett tekniskt hjälpmedel för att presentera röstsammanräkningen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?