ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ulf Kristersson: Ny regering ärver sina misslyckanden

  • Foto: Claudio Bresciani/TT

Den nya regeringskonstellationen förenas bara av det som de är emot och den nygamla regeringen ärver nu sina gamla misslyckanden.

Det sade Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, i riksdagens partiledardebatt på onsdagen.

"Socialdemokraterna ska nu genomföra det som de har bekämpat i decennier", sade han.

Kristersson noterade att han aldrig hade trott att han "skulle bli omsprungen på vänsterkanten" när det gäller skattesänkningar för de rika.

Han sade att Moderaterna "helhjärtat kommer att stå upp för sina egna värderingar" och konstaterade att de stora problem som fanns före valet finns kvar, inte minst den grova brottsligheten och de långa vårdköerna.

"Sverige har inga tillfälliga problem, den nya regeringen ärver nu sina gamla misslyckanden", sade han.

Enligt Moderatledaren är "altaner och friår viktigare" i 73-punktsprogrammet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna än att lösa Sveriges stora problem.

Han sade att Sverige behöver en politik för företagsamhet, som "alltid står upp för det svenska näringslivet", och ökad jämlikhet där kunskap avgör om barn ser sina föräldrar gå till jobbet.

"Sverige behöver helt enkelt riktig borgerlig politik… Borgerlig politik drivs och trivs bäst i en borgerlig regering", slog han fast.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, sade att hans parti kommer att vara en "offensiv opposition" mot bland annat en "slapp brottsbekämpning", "mot den aviserade migrationspolitiken" och "skattesänkningar för de rikaste" istället för satsningar på sjuka barn.

"SD kommer att vara en offensiv, konservativ opposition i Sveriges riksdag", sade han.

Annie Lööf, Centerpartiets partiledare, nämnde även hon att samhällsproblemen inte har tagit paus under den utdragna regeringsbildningen.

"Ska vi klara av att lösa problemen behövs betydligt mer liberal politik", sade hon.

Annie Lööf försvarade återigen sitt val att stödja en socialdemokratisk statsminister istället för Alliansens partiledarkandidat Ulf Kristersson, och tillade att det inte var deras förstahandsval.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor sade att perioden efter valet varit lite som att titta i en "skrattspegel" där allt är uppochner.

"Det är svårt att få en klar bild av svensk politik eftersom konturerna just nu är så svaga", sade hon.

Hon kallade 73-punktsprogrammet för ett "lapptäcke" där man köpt och sålt delar av politik.

Busch Thor sade att hon är rädd att Sverige kommer att försitta tillfället att lösa Sverige problem.

Hon kritiserade programmets förslag för bostadsmarknaden och varnade för felprioriteringar i den ekonomiska politiken och vårdpolitiken.

"Sverige är i behov av förändring, men Stefan Löfven är fortfarande statsminister. En sak är glasklar, Kristdemokraterna står fortfarande för förändring", sade hon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies