Annons

M-ledaren: Krisläge för svensk politik – jämför bilbränderna med krisåren

Vågen av skjutningar och bilbränder skapar lika allvarliga problem som finanskrisen på 1990-talet, enligt M-ledaren Ulf Kristersson.

"Svenskar har förlorat tron på staten", säger han till Financial Times.

Vågen av skjutningar och bilbränder skapar lika allvarliga problem som finanskrisen på 1990-talet, enligt M-ledaren Ulf Kristersson.
Vågen av skjutningar och bilbränder skapar lika allvarliga problem som finanskrisen på 1990-talet, enligt M-ledaren Ulf Kristersson.Foto:Henrik Montgomery/TT

Det är en mycket dyster bild av det politiska läget i Sverige som målas upp av partiledaren. Ulf Kristersson anser att svenskar har förlorat tron på staten, och att Sverige betalar priset för 20 år av "väldigt misslyckad integrationspolitik" – förd av regeringar från såväl vänster- som högerregeringar.

"Det råder en kris för politik som kan lösa problem. Kan politik göra något över huvud taget?", säger M-toppen till FT.

Skjutningar, granatattacker och bilbränder har satt en stark prägel på den politiska agendan. Intresset för ekonomisk politik minskar medan väljarnas fokus på immigration och brottsfrågor ökar.

Brottsvågen innebär en kris som är lika allvarlig som de ekonomiska problemen i början på 1990-talet, då räntan lyfte till 500 procent och flera banker behövde räddas.

"Det är svårt för den här gången handlar det inte om ekonomi eller pengar. Tron på att de politiska partierna ska ta hand om det är lägre än under 90-talskrisen", säger Ulf Kristersson.

Partiledaren vill att gängmedlemmar ska få längre fängelsestraff och att antalet poliser ska öka med 10.000 till 2024.

Han anser samtidigt att politiker måste agera mer kraftfullt.

"Vi har sagt att det är oacceptabelt sedan 2013, men har visat i vårt agerande att vi accepterar det. Det här hotar våra grundläggande värderingar. Bilbränderna är ett tecken på att saker händer som inte ska hända, som inte hände, och att det här inte är en extrem händelse."

Ulf Kristersson betonar samtidigt att politiker inte ska klandra väljarna för det rådande läget.

"Skyll inte på väljarna när de är missnöjda. Vi har skyldigheten att visa att staten kan göra sakerna de vill att vi ska göra. I nuläget visar vi snarare att politiken inte kan genomföra vad den borde", säger M-toppen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera