ANNONS:
Till Di.se
Ledarkrisen i Moderaterna

Ulf Kristersson kandiderar till M-ledare

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson kandiderar till partiledarposten i Moderaterna. Det skriver han i ett inlägg på Facebook.

Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra avgick i förra veckan efter omfattande intern kritik och flera länsförbund uppgett att de saknat förtroende för henne.

Den 1 oktober ska Moderaterna välja ny partiledare och hittills har endast Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister perioden 2006-2007, öppet deklarerat att han kandiderar till partiledarposten.

Tidigare moderata partiledaren och utrikesministern Carl Bildt uppgav också tidigare i veckan att han inte kandiderar till partiledarposten.

Men nu meddelar Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson och riksdagsledamot, att han kandiderar till posten. Det skriver han i ett inlägg på Facebook.

"Jag har nu talat både med valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman, och med mina egna Sörmlandsmoderater. Och jag har meddelat dem att jag står till förfogande för uppgiften som Moderaternas partiordförande, om valberedningen kommer fram till att det finns ett brett stöd för detta", skriver Ulf Kristersson i inlägget.

Han har på förhand varit en av favoriterna till partiledarposten och flera länsförbund har förordat honom, redan innan han annonserat sin kandidatur. I samband med Anna Kinberg Batras avgång har Ulf Kristersson fått frågan om han kandiderar till partiledare men han har inte velat kommentera.

"Stora beslut behöver tid och eftertanke, även i vår snabba och twittrande tid. Medlemmar och förbund måste få tid att tänka igenom vad partiet nu behöver och vem som har bäst förutsättningar att klara det jobbet", skriver Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson meddelar också att han vill att Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson samt Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, bildar ”kärnan” i Moderaterna tillsammans med honom.

”Vi gillar varandra, har gemensamma erfarenheter av framgång och motgång. Och vi skulle komplettera varandra väl”, skriver Ulf Kristersson.

Elisabeth Svantesson, som också pekats ut som möjlig ny partiledare, meddelar på Facebook att hon stödjer Ulf Kristerssons partiledarkandidatur.

”I dag har Ulf Kristersson meddelat att han är beredd att axla ansvaret och leda moderaterna. Det får mig att känna både glädje och optimism. Ulf är den person som jag tror är bäst lämpad att bli moderaternas nästa partiordförande, samla partiet och stärka förtroendet för vår politik. Jag kommer också att stödja honom i det arbetet om han blir vald på extrastämman den 1 oktober”, skriver hon på Facebook.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies