1515
Annons

Ulf Kristersson kandiderar till M-ledare

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson kandiderar till partiledarposten i Moderaterna. Det skriver han i ett inlägg på Facebook.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson.
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson.Bild:Claudio Bresciani/TT

Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra avgick i förra veckan efter omfattande intern kritik och flera länsförbund uppgett att de saknat förtroende för henne.

Den 1 oktober ska Moderaterna välja ny partiledare och hittills har endast Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister perioden 2006-2007, öppet deklarerat att han kandiderar till partiledarposten.

Tidigare moderata partiledaren och utrikesministern Carl Bildt uppgav också tidigare i veckan att han inte kandiderar till partiledarposten.

Men nu meddelar Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson och riksdagsledamot, att han kandiderar till posten. Det skriver han i ett inlägg på Facebook.

"Jag har nu talat både med valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman, och med mina egna Sörmlandsmoderater. Och jag har meddelat dem att jag står till förfogande för uppgiften som Moderaternas partiordförande, om valberedningen kommer fram till att det finns ett brett stöd för detta", skriver Ulf Kristersson i inlägget.

Han har på förhand varit en av favoriterna till partiledarposten och flera länsförbund har förordat honom, redan innan han annonserat sin kandidatur. I samband med Anna Kinberg Batras avgång har Ulf Kristersson fått frågan om han kandiderar till partiledare men han har inte velat kommentera.

"Stora beslut behöver tid och eftertanke, även i vår snabba och twittrande tid. Medlemmar och förbund måste få tid att tänka igenom vad partiet nu behöver och vem som har bäst förutsättningar att klara det jobbet", skriver Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson meddelar också att han vill att Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson samt Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, bildar ”kärnan” i Moderaterna tillsammans med honom.

”Vi gillar varandra, har gemensamma erfarenheter av framgång och motgång. Och vi skulle komplettera varandra väl”, skriver Ulf Kristersson.

Elisabeth Svantesson, som också pekats ut som möjlig ny partiledare, meddelar på Facebook att hon stödjer Ulf Kristerssons partiledarkandidatur.

”I dag har Ulf Kristersson meddelat att han är beredd att axla ansvaret och leda moderaterna. Det får mig att känna både glädje och optimism. Ulf är den person som jag tror är bäst lämpad att bli moderaternas nästa partiordförande, samla partiet och stärka förtroendet för vår politik. Jag kommer också att stödja honom i det arbetet om han blir vald på extrastämman den 1 oktober”, skriver hon på Facebook.

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Carl Bildts besked: definitivt nej

Nej, Carl Bildt vill inte bli partiledare igen.

Bild:TT

Bildt har upprepade gånger uttalat att han inte är intresserad av att ta över jobbet efter Anna Kinberg Batra. Trots det nominerades han till posten av flera av Moderaternas länsförbund. Men redan för en vecka sedan gav den forne statsministern negativt besked till valberedningen.

Hans svar var ungefär detsamma som han har gett i massmedier. Han tycker att partiet ska se framåt. En partiledare nu ska räkna med att sitta åtta, tio år framåt, och då menar han att han inte är den personen, säger valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman till SVT Nyheter.

Den 1 oktober håller Moderaterna extrastämma för att välja vem som blir ny partiledare, sannolikt den ekonomisk-politiske talespersonen Ulf Kristersson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera