1515

Ulf Kristersson: Inför marknadshyror på nybyggen

Moderatledaren Ulf Kristersson uppmanade Moderaterna till hårt arbete när partiets stämma öppnades.Vårt läge är fortfarande tufft, sade han.

Moderatledaren Ulf Kristersson.
Moderatledaren Ulf Kristersson.Bild:Jack Mikrut

Omkring 200 ombud och partistyrelse har samlats till Moderaternas partistämma i Örebro för att lägga grunden för det krisdrabbade partiets politik inför valet nästa år.

I sitt öppningstal uppgav den nye partiledaren Kristersson att han känner optimism, men betonade att mycket hårt arbete väntar för att långsiktigt återuppbygga väljarnas förtroende för partiet.

Enligt partiledningen har de senaste opinionsmätningarna väckt en gryende optimism i partiet. I dagens Aftonbladet/Inizio-mätning går M förbi SD och får 18,7 procent.

Partiledaren underströk att stämman under helgen ska besluta om en bred reformagenda. Enligt partiledningen kommer stämman framförallt att få tre viktiga utfall.

Ett är vad som beskrivs som den största bidragsreformen sedan 1980. Stämman ska bland annat besluta om ett tak för hur mycket bidrag sammanlagt ett hushåll kan få.

Det andra är vad partiledningen kallar det största skattepaketet sedan 2007. Då genomdrev den dåvarande Alliansregeringen ett jobbskatteavdrag för 40 miljarder kronor. Nu siktar partiledningen på ett jobbskatteavdrag för 22 miljarder kronor om de vinner valet.

Det tredje viktiga väntade utfallet av stämman är vad Kristersson beskriver som den största reformen på 20 år för att återupprätta rättsstaten.

Därutöver ska stämman också godkänna partistyrelsens och riksdagsgruppens omläggning av migrationspolitiken.

Den nye partisekreteraren Gunnar Strömmer tror att det kan bli debatt om flera enskilda frågor.

En är förslaget om att ställa upp krav för att invandrare ska kunna bli svenska medborgare och om att under vissa omständigheter kunna återkalla ett medborgarskap.

"Frågan rymmer många legitima intressen. Öppenhet å ena sidan och krav på den andra", säger Strömmer.

Ett annat kontroversiellt förslag är att tillåta anonyma vittnen. Det förslaget är den före detta advokaten Strömmer själv kritisk till.

"Det är en svår avvägning mellan effektiviteten i brottsbekämpningen och rättssäkerheten", säger han.

Förslaget om att införa ett nationellt tiggeriförbud kan också skapa debatt.

"Jag tror ingen tycker att tiggeri är något bra. Frågan är hur man ska komma åt det. Mycket talar för att ett nationellt förbud är det effektivaste sättet", säger Strömmer.

Trygghet på gator och torg är viktig för många moderata kommunpolitiker och en del vill att kommuner ska kunna anställa poliser. Partistyrelsen håller dock fast vid att polisen ska vara nationell, därför kan även bli debatt om den frågan.

Det Moderata ungdomsförbundet, MUF, hoppas få igenom ett krav på att införa marknadshyror. Partistyrelsen vill begränsa marknadshyror till nyproducerade bostäder.

Samtliga fyra Allianspartier har stämmor och kongresser i höst. Besluten där kommer att lägga grunden för förhandlingarna om ett gemensamt valmanifest.

I sitt tal till M-ombuden hyllade partiledaren Ulf Kristersson Alliansen som en "otrolig tillgång". Han passade också på att angripa statsminister Stefan Löfven (S)

Den svenska modellen måste uppdateras om den inte ska stelna och bara bli ett museum över svunna tiders svenska framgångar, sade han.Den uppgiften är inte Stefan Löfven mäktig och just därför behöver Sverige en ny Alliansregering.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?