1515
Annons

Ukrainsk motoffensiv förstörde sista fungerande bron över Dnepr

Massivt och monotont beskjuter den ryska armén bostadsområden i östra Ukraina.

Civila dödsfall meddelas dagligen i plågsamma, repetitiva rapporter från ruinmassor i Kramatorsk, från Cherson och Donetsk.

En viktig bro över Dnepr har delvis förstörts i en ukrainsk motoffensiv.

Ukrainska vapensystemet Verba avfyrar missiler mot ryska positioner i förra veckan.
Ukrainska vapensystemet Verba avfyrar missiler mot ryska positioner i förra veckan.Foto:Evgeniy Maloletka/AP

Rysslands anfallskrig i östra Ukraina fortsatte på lördagen med oförminskad styrka, där anfall riktades mot den strategiskt viktiga staden Kramatorsk. Ukrainas militära högkvarter ligger i staden.

Men de ryska raketerna siktas mot bostadshus, mot boendekvarter och civila anläggningar. Minst tre personer dödades och ett tiotal skadades på fredagskvällen när en rysk raket exploderade i Kramatorsk. Då hade staden varit med om en massiv attack med tiotalet ryska robotar som avfyrades mot staden under ett dygn.

20 bostadshus förstördes i attackerna, enligt Ukraina.

Ukraina har i en motoffensiv förstört den sista fungerande bron över floden Dnepr, enligt AFP.

”Ryssarna har inte längre möjlighet att föra fram materiel”, skrev en representant för det lokala rådet på sociala medier. 

Ryska trupper försöker få kontroll om områden norr och väster om staden Donetsk för att utöka det ryskkontrollerade östra Ukraina i det invasionskrig som pågått i fem och en halv månad.

Men Ukrainas militär sade att den lyckats stoppa anfall och ryskt avancemang mot två mindre städer nära Donetsk natten mot lördagen.

Den ukrainske guvernören i grannområdet Luhansk i Donbassregionen sade på lördagen att ukrainska styrkor fortfarande håller ställningar i bland annat ett oljeraffinaderi i Lysytjansk, som Ryssland säger sig ha erövrat.

”Fienden bränner jorden till utplåning vid infartsvägarna till regionen Luhansk, då den inte kan besegra det ukrainska motståndet där”, sade guvernör Serhij Hajdaj på lördagen enligt AP.

Ukrainas hälsominister säger samtidigt att Ryssland stoppar leveranser av nödvändiga läkemedel till områden som rysk armé har ockuperat. I en intervju med AP säger minister Viktor Ljasjko att Ryssland konsekvent stoppar leveranserna, och att det rör sig om krigsbrott.

”Ryssland tillåter inte nödvändiga humanitära korridorer så att vi kan leverera mediciner till de patienter som behöver dem”, säger Ljasjko. 

Staden Nikopol, vid Dneprs flodkant, drabbas också svårt av intensiva attacker. På andra sidan floden, som skär genom Ukraina likt en pulsåder, pågår striderna om Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja, rapporterar franska AFP.

”Undvik att vistas på Energodars gator! Vi har underrättelseinformation om nya provokationer från de ryska ockupanterna”, skrev Ukrainas energimyndighet Energoatom på sociala medier.

”Enligt de boende där så pågår nya raketattacker i riktning kärnkraftverket. Det tar mellan tre och fem sekunder från avfyrning till att raketerna slår ned”, fortsatte myndigheten.

Ryssland hävdar i sin tur, ofta genom proryska representanter i Ukraina, att ukrainska styrkor angriper kärnkraftverket. Den farliga utvecklingen har lett till ett krismöte i FN:s säkerhetsråd, då energikablar förstörts, liksom en pumpstation och sensorer som varnar för strålning.

Ukraina backar ett förslag från västländer om att området kring kraftverket ska avmilitariseras, något som inte hörsammats av Moskva.

Innehåll från LyrecoAnnons

Problemfri arbetsdag – är det möjligt?

Borde alla företag lägga lika mycket tid och energi på att åstadkomma hållbarhet i alla led? Det tror inte Patrik Schedvin, Managing Director på Lyreco. Han menar istället att man bör fokusera på att göra ett bra jobb och låta Lyreco leverera mer hållbara produkter och lösningar till arbetsplatsen.

Modern aktör med långvarig tradition

Lyreco, som nyligen förvärvade Staples i norra Europa, har närmare hundra års erfarenhet av att förse sina kunder, medarbetare och samarbetspartners med hållbara lösningar för arbetsplatsen. Nu är de redo att föra vidare sitt arv till framtida generationer.

– Tidigare har vi varit starka på varsitt håll, men de olikheter som förr skiljde oss åt gör idag att vi kompletterar varandra. Lyreco hade en starkare global närvaro och Staples kunde tillföra lokal förankring hela vägen ut till fysiska butiker. Gemensamt för oss båda är att vi har haft en stark cirkulär mentalitet och en vilja att göra vardagen på jobbet så hållbar som möjligt, säger Patrik Schedvin. 

Läs mer om Lyrecos hållbarhetsarbete 

Ett löfte som ska hållas

Som Sveriges marknadsledande aktör inom kontors- och förbrukningsmaterial till arbetsplatser vill Lyreco skapa något banbrytande och täcka behov med lösningar som varit efterlängtade på marknaden. Vi har alltid sett oss som pionjärer, någon som är nyfiken och bryter ny mark, någon som alltid har kundens nuvarande men också framtida behov i fokus.

– Vår vision är ”A great working day. Delivered”. För att tala klarspråk handlar det om att vi vill leverera de bästa förutsättningarna och lösningarna som underlättar arbetet i vardagen, säger Patrik Schedvin.

Läs mer om Lyreco och vårt erbjudande 

Flexibilitet och innovation har alltid drivit Lyrecos ambition om att kunna leverera precis vad varje enskild arbetsplats behöver.

– Vi strävar ständigt efter att bli ännu bättre på det vi redan gör bra. Och vi ser fram emot att göra det tillsammans, säger Patrik Schedvin och fortsätter:

– En av våra främsta tillgångar framåt är vår gedigna säljkår som agerar rådgivande mot våra kunder och samarbetspartners. Det innebär en starkare lokal närvaro och en möjlighet att se till flera behov på den svenska marknaden. Vi är en global aktör med lokal expertis.

– När vi talar om ordet leverans gör vi det ur flera aspekter. Det är både den fysiska leveransen av varor med hållbara transporter, men sen handlar det även om att vi vill leverera ett löfte om att alltid skapa förutsättningar för en riktigt bra arbetsdag, säger Patrik Schedvin.

Resan har bara börjat

Framåt siktar Lyreco mot en fullkomlig omni-närvaro. Med en marknadsnärvaro som sträcker sig från digitalt på web, kundservice till fysisk dialog via säljkår och i butik.

– För oss är det viktigt att kunna nå varje kund, där kunden vill bli nådd. Flera marknader innebär flera sätt att anpassa våra lösningar för att kunna tillgodose så många behov som möjligt, säger Patrik Schedvin.

Fakta om Lyreco:

Idag är Lyreco marknadsledande i Sverige. Efter Lyrecos förvärv av Staples har Staples i Sverige integrerats i varumärket under namnet ”Lyreco”. Lyreco finns för närvarande i 25 länder i Europa och Asien, samt i ytterligare 17 länder via partners.

Lyreco en global aktör 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lyreco och ej en artikel av Dagens industri

Brutalt värderingsras för näthandlaren – Cristina Stenbeck i ägarlistan

E-handlaren Babyshop, med Cristina Stenbeck och riskkapitalbolaget Verdane bland ägarna, är på väg att bli nästa högprofilerade bolag som tar in pengar samtidigt som en tidigare miljardvärdering kapas jäms med fotknölarna, kan Di avslöja.

Cristina Stenbeck, ägare i Babyshop.
Cristina Stenbeck, ägare i Babyshop.Foto:Jack Mikrut/Press

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera