Annons

Ukrainas försvarsminister tvingas bort

De ryska anfallsvågorna väller in mot staden Bachmut i östra Ukraina.

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov vädjade om stridsflyg från väst – senare tvingades han att lämna sin post.

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov.
Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov.Foto:Johan Nilsson/TT

Striderna i östra Ukraina var hårda på söndagen när ryska invasionsstyrkor intensifierade attackerna mot utsatta städer. Och i huvudstaden Kiev uppstod ett nytt politiskt problem med de växande korruptionsanklagelserna mot ledande politiker och tjänstemän.

Sent på söndagen kom det besked som tidigare det tidigare ryktats om: Försvarsminister Oleksij Reznikov blir avpolletterad och ersätts av chefen för den militära underrättelsetjänsten, Kyrylo Budanov.

Enligt uppgifter kan Reznikov komma att vara kvar i regeringen, som minister för ”strategiska industrier”. Någon tidsplan för en sådan regeringsombildning gavs inte.

Den 56-årige Reznikov utsågs till försvarsminister 2021, och han anses ha varit avgörande i förhandlingar om att få tillgång till vapen och ammunition från västländer.

Beskedet om Reznikov lämnades av parlamentsledamoten David Arachamia.

Krig dikterar personalfrågor, sa han och lade till: Tid och omständigheter framtvingar förstärkningar och omgrupperingar. Detta sker nu och det kommer att ske i framtiden.

Ytterligare anledningar gavs inte när beskedet lämnades, men florerande korruptionsanklagelser kan ha bidragit till beslutet.

I januari petade president Volodymyr Zelenskyj ett tiotal toppolitiker och tjänstemän i en omfattande ommöblering, bland dem fanns vice försvarsminister Vjatsjeslav Sjapovalov. Zelenskyj sade då att det var ”nödvändigt” och ”rättvist” att avskeda dem till följd av korruptionsskandalen i den ukrainska statsapparaten.

Reznikovs biträdande minister anklagades för att ha handlat in matvaror till ett klart högre pris än marknadspriset.

Försvarsministern svarade på frågor om korruptionsanklagelser under en pressträff tidigare på söndagen, innan beskedet kom.

”Stressen som jag fått utstå detta år går inte att mäta. Men jag skäms inte för något. Mitt samvete är helt rent”, sa han på frågor som rörde korruptionsanklagelser.

Beskedet om ministerbytet kom efter en dag då ryska invasionsstyrkor fortsatt att attackera främst staden Bachmut.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera