Konflikten runt Ukrainas gränser fortsätter att vara spänt. I slutet av förra veckan skärpte USA tonläget och uppmanade amerikaner att lämna landet omedelbart eftersom de inte kommer att kunna evakueras om en konflikt med Ryssland bryter ut.
Samtidigt beordrades merparten av de anställda vid ambassaden att lämna landet och ett förband med amerikanska soldater som bistått ukrainska trupper med träning flyttades till en annan del av Europa.
Flygbolaget KLM har stoppat sina flighter till Ukraina medan tyska Lufthansa överväger ett liknande beslut och brittiska British Airways tycks ha lagt om vissa rutter för att undvika Ukrainas luftrum. Även Norwegian har beslutat att inte flyga över Ukrainas luftrum på grund av det spända säkerhetsläget, rapporterar norska TV2, enligt TT.
Bolaget har inga direktflyg till landet men flyger i normala fall över västra delarna i samband med flighter till Ungern och Turkiet.
USA har tidigare varnat för att en invasion sannolikt skulle inledas med bombningar.
Uppgifter om när en invasion skulle kunna tänkas äga rum fortsätter att florera. Amerikanska medier rapporterar bland annat att Ryssland gör sig redo att korsa gränsen redan på onsdagen, något som amerikanska myndigheter inte velat bekräfta. Vita huset fortsätter dock att varna för att en invasion kan vara nära förestående efter att uppskattningarna om antalet ryska trupper nära gränsen svällt till 130.000.
”En större militär aktion skulle kunna inledas av Ryssland i Ukraina vilken dag som helst. Det inkluderar den kommande veckan, innan OS tar slut”, sa säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan i en intervju med CNN på söndagen samtidigt som han uppgav att Ryssland fortfarande kan välja en diplomatisk lösning på konflikten.
Samtalen mellan Ryssland, USA, Ukraina och övriga Europa fortsätter. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz inledde veckan med ett besök i Kiev och reser vidare till Moskva på tisdagen för ett möte med Vladimir Putin. Senare i veckan kommer bland annat FN:s säkerhetsråd att hålla ytterligare ett möte om konflikten.
Förväntningarna är lågt ställda efter att tidigare försök att trappa ned tonläget misslyckats. USA:s president Joe Biden höll ett drygt timslångt samtal med Vladimir Putin på lördagen utan några framsteg och senast FN:s säkerhetsråd samlades för att diskutera frågan la de ryska och amerikanska diplomaterna mest krut på att anklaga varandra för att eskalera situationen.
Men Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppgav i ett tv-sänt samtal med Vladimir Putin på måndagen att han inte anser att de diplomatiska samtalen nått vägs ände, ett delvis nytt tonläge från den ryska regimen.
Samtidigt beskrev Ukrainas utrikesminister Oleksij Reznikov ett samtal med hans belarusiske motpart som positivt. Drygt 30.000 ryska trupper befinner sig för närvarande i Belarus, norr om Ukraina, för militära övningar som enligt officiella besked ska ta slut på söndag. Den statliga belarusiska nyhetsbyrån Belta rapporterar att Ryssland och Belarus snart kommer att diskutera hur och när de ryska trupperna ska lämna landet.
På måndagen uppgav samtidigt försvarsminister Sergej Sjojgu att några av Rysslands militärövningar håller på att avslutas.
En potentiell öppning syntes efter att Ukrainas ambassadör i London indikerat att landet skulle kunna tänka sig att utesluta ett framtida Nato-medlemsskap för att undvika krig. Men ambassadören drog snart tillbaka uttalandet och hävdade att det handlade om ett missförstånd.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tycktes utesluta sådana planer på måndagen.
”Naturligtvis skulle vi vilja bli en medlem i Nato”, sa han vid en pressträff i Kiev enligt nyhetsbyrån TT.