1515
Annons

Ukrainakrisen i veckan – tungviktare på diplomatisk offensiv

En serie diplomatiska möten med tungviktare ska de närmaste dagarna försöka avstyra en öppen konflikt mellan Ryssland och Ukraina. 

Men hittills har de diplomatiska ansträngningarna varit fruktlösa. 

Flera diplomatiska möten de kommande dagarna.
Flera diplomatiska möten de kommande dagarna.Foto:TT NYHETSBYRÅN, Filip Norman /TT

Konflikten runt Ukrainas gränser fortsätter att vara spänt. I slutet av förra veckan skärpte USA tonläget och uppmanade amerikaner att lämna landet omedelbart eftersom de inte kommer att kunna evakueras om en konflikt med Ryssland bryter ut.

Samtidigt beordrades merparten av de anställda vid ambassaden att lämna landet och ett förband med amerikanska soldater som bistått ukrainska trupper med träning flyttades till en annan del av Europa.

Flygbolaget KLM har stoppat sina flighter till Ukraina medan tyska Lufthansa överväger ett liknande beslut och brittiska British Airways tycks ha lagt om vissa rutter för att undvika Ukrainas luftrum. Även Norwegian har beslutat att inte flyga över Ukrainas luftrum på grund av det spända säkerhetsläget, rapporterar norska TV2, enligt TT.

Bolaget har inga direktflyg till landet men flyger i normala fall över västra delarna i samband med flighter till Ungern och Turkiet.

USA har tidigare varnat för att en invasion sannolikt skulle inledas med bombningar.

Uppgifter om när en invasion skulle kunna tänkas äga rum fortsätter att florera. Amerikanska medier rapporterar bland annat att Ryssland gör sig redo att korsa gränsen redan på onsdagen, något som amerikanska myndigheter inte velat bekräfta. Vita huset fortsätter dock att varna för att en invasion kan vara nära förestående efter att uppskattningarna om antalet ryska trupper nära gränsen svällt till 130.000.

”En större militär aktion skulle kunna inledas av Ryssland i Ukraina vilken dag som helst. Det inkluderar den kommande veckan, innan OS tar slut”, sa säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan i en intervju med CNN på söndagen samtidigt som han uppgav att Ryssland fortfarande kan välja en diplomatisk lösning på konflikten.

Samtalen mellan Ryssland, USA, Ukraina och övriga Europa fortsätter. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz inledde veckan med ett besök i Kiev och reser vidare till Moskva på tisdagen för ett möte med Vladimir Putin. Senare i veckan kommer bland annat FN:s säkerhetsråd att hålla ytterligare ett möte om konflikten.

Förväntningarna är lågt ställda efter att tidigare försök att trappa ned tonläget misslyckats. USA:s president Joe Biden höll ett drygt timslångt samtal med Vladimir Putin på lördagen utan några framsteg och senast FN:s säkerhetsråd samlades för att diskutera frågan la de ryska och amerikanska diplomaterna mest krut på att anklaga varandra för att eskalera situationen.

Men Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppgav i ett tv-sänt samtal med Vladimir Putin på måndagen att han inte anser att de diplomatiska samtalen nått vägs ände, ett delvis nytt tonläge från den ryska regimen.

Samtidigt beskrev Ukrainas utrikesminister Oleksij Reznikov ett samtal med hans belarusiske motpart som positivt. Drygt 30.000 ryska trupper befinner sig för närvarande i Belarus, norr om Ukraina, för militära övningar som enligt officiella besked ska ta slut på söndag. Den statliga belarusiska nyhetsbyrån Belta rapporterar att Ryssland och Belarus snart kommer att diskutera hur och när de ryska trupperna ska lämna landet.

På måndagen uppgav samtidigt försvarsminister Sergej Sjojgu att några av Rysslands militärövningar håller på att avslutas.

En potentiell öppning syntes efter att Ukrainas ambassadör i London indikerat att landet skulle kunna tänka sig att utesluta ett framtida Nato-medlemsskap för att undvika krig. Men ambassadören drog snart tillbaka uttalandet och hävdade att det handlade om ett missförstånd. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tycktes utesluta sådana planer på måndagen.

”Naturligtvis skulle vi vilja bli en medlem i Nato”, sa han vid en pressträff i Kiev enligt nyhetsbyrån TT.

 

 


Bageri i konkurs – skyller på Coop: ”Blev en dödsstöt”

Efter drygt 100 års företagshistoria gick Arvikabageriet Nordells i graven. Spiken i kistan, uppger den tidigare ägaren, blev en affärsuppgörelse som Coop sedan backade från. 

”Jag var väl dum och naiv som litade på dem”, säger Mikael Sundström. 

Coop har en annan version av vad som hänt.

Mikael Sundström.
Mikael Sundström.Foto:Tommy Pedersen

I slutet av maj ansökte Nordells bageri i Arvika – en lokal profil på brödmarknaden – om konkurs. Bagaren och delägaren Mikael Sundström sätter därmed punkt för fyra kämpiga år, som startade med en lovande affär och en större investering.

När Coop i Värmland lade ned sitt lokala bageri, blev Nordells uppvaktade om att leverera bröd till 37 Coop-butiker i regionen. 

”Det fanns inte på kartan att vi skulle klara det. Men om vi fick ett år på oss att bygga ut var vi beredda att köra.”

Bageriet satsade, enligt egna uppgifter, omkring 5 miljoner kronor på utbyggnaden och nya maskiner för att växla upp produktionen. Banken beviljade krediter tack vare affären och avtalet med Coop, uppger Mikael Sundström. 

När man året därpå, sommaren 2018, stod redo att förse Coop-butikerna med bröd, skruvade kedjan ned den ordervolym som hade varit aktuell när man satte affären, fortsätter han. 

”Volymen var nästan 50 procent mindre än den som var tänkt från början. Där stod vi med alla fasta kostnader och dubbel hyra mot tidigare. Det blev en dödsstöt. Ganska synd på ett bageri som funnits sedan 1911.”

Vad stod i avtalet?
”Vi hade ett samarbetsavtal som var undertecknat av dåvarande vd för Coop, men det stod ingenting om volymer. Jag var väl dum och naiv som litade på dem.”

Förra året gjorde bageriet en rekonstruktion, men med snabbt ökade priser återstod slutligen enbart konkurs som alternativ. 

Fanns ingen väg framåt med Coop?
”Vi har pratat med dem, det har inte saknats chanser att rädda oss. Hade vi inte gjort utbyggnaden skulle vi inte ha hamnat i den här situationen.”

På Coop har man en annan bild av saken. Under tiden som Nordells färdigställde sin nya bageridel tecknade man avtal med en lokal konkurrent, vars bröd blev populära. 

”Vi valde att ha kvar båda alternativen. I slutänden är det kundens efterfrågan som styr”, kommenterar Klas Olsson, koordinator på Coop i Värmland. 

Coop hade inte heller avtalat om inköpsvolymer med Nordells, säger han vidare. 

”Nordells har ett klassiskt recept på tekakor. Dagligvarubranschen förändras ständigt. När kunderna efterfrågar grovt bröd, kan vi inte tvinga på dem vitt bröd. Nordells hade kunnat styra om sin produktion.”

Vidare anser Klas Olsson att Coop gjorde mycket för att stötta Nordells försäljning i butikerna. 

”Vi har kört kampanjer och annonser för att hjälpa dem att bibehålla volym. Vi körde till och med en fördelning vad gäller Nordells produkter, vilket ledde till att butikerna blev tvungna att slänga bröd.”

Hur ser du på bageriets investering?
”Det är väldigt beklagligt så klart. Nordells är en lokal leverantör, hade vi kunnat skulle vi gjort mer. Men vi kan inte fortsätta skicka ut bröd som inte går att sälja.”

Varför lade ni ned ert eget bageri?
”Vi hade ett fullsortimentsbageri med stora investeringsbehov. Det var ett stort bageri där Coop Värmland var enda kunden. Vi fick det inte att gå ihop, det gick inte att nå lönsamhet.”

Mikael Sundström driver i dag vidare verksamhetens konditoridel som är ett eget bolag.  

Vad har du lärt dig av konkursen?
”Att aldrig lita på någon, och att ha allt avtalat skriftligen.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?