1515
Annons

Ukraina häver undantagstillstånd

Undantagstillståndet i Ukraina är över. President Petro Porosjenko har meddelat säkerhetsrådet att han inte förlänger det.

Ukrainas president Petro Porosjenko förlänger inte undantagstillståndet.
Ukrainas president Petro Porosjenko förlänger inte undantagstillståndet.Foto:Poppe, Cornelius

Det var i slutet av november som Ukraina utfärdade undantagstillstånd på grund av att Ryssland hade stoppat och beslagtagit ukrainska fartyg vid Azovska sjön.

Porosjenko sade tidigare i december att han inte hade för avsikt att förlänga undantagstillståndet bortom den månadslånga period han ursprungligen hade planerat för, såvida inte Ryssland gick till fullskaligt angrepp.

Det har varit starka spänningar i området sedan Ryssland den 25 november stoppade och beslagtog tre ukrainska fartyg som var på väg in genom Kertjsundet mot ukrainska hamnar vid Azovska sjön. Ryssland hävdar att fartygen seglat på ryskt vatten, vilket Ukraina förnekar.

Undantagstillståndet innebar att vuxna ryska män inte tilläts resa in i Ukraina och att bemanningen förstärktes vid strategiskt viktiga platser.

Chefen för landets väpnade styrkor, Viktor Musjenko, sade för ett par veckor sedan att Ryssland efter intensiva truppförstärkningar vid gränsen mot Ukraina nu utgör det största militära hotet sedan 2014, året då Ryssland annekterade Krim.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?