1515
Annons

UD: Sverige ska inte införa någon ”Magnitskijlag”

En Magnitskijlag är inte aktuell i Sverige. Utrikesminister Margot Wallström (S) meddelar att det inte finns några sådana planer: 

”Sverige följer FN och EU:s sanktioner och har inga egna nationella sanktioner.”

Advokaten och revisorn Sergej Magnitskij (t v) mördades 2009 efter att ha avslöjat en stor korruptionshärva. Enligt utrikesminister Margot Wallström är det inte aktuellt med en svensk så kallad Magnitskijlag.
Advokaten och revisorn Sergej Magnitskij (t v) mördades 2009 efter att ha avslöjat en stor korruptionshärva. Enligt utrikesminister Margot Wallström är det inte aktuellt med en svensk så kallad Magnitskijlag.Foto:Privat, Amanda Lindgren

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Damberg: Tillfällig skattesänkning på bensin upphör i höst

I höst kan literpriset på bensin och diesel gå upp med nästan två kronor. Den sista september upphör den tillfälliga skattesänkning som riksdagen beslutade om i våras för att lindra hushållens bränslenotor.

Någon förlängning är inte på gång, enligt finansminister Mikael Damberg (S). Och riksdagen har inte haft några extra möten i sommar om det.

Foto:Cornelia Jönsson

”Riksdagen har ju tagit ställning för att det är en tillfällig åtgärd”, säger finansminister Mikael Damberg (S) till TT om den fem månader långa sänkningen som upphör den 30 september.

Skatterna på diesel och bensin sänktes den 1 maj på ett sätt som gjorde att priset vid pump skulle gå ner med 1 krona och 80 öre. Det gjorde det också, i alla fall just den dagen.

Sedan dess har världsmarknadspriserna åkt upp och ner och pumppriserna har följt efter. De senaste dagarna har till exempel dieselpriset ökat kraftigt igen. 

Skattesänkningen skulle, sade riksdagen i sitt beslut, löpa ut den sista september. Den beräknas kosta staten cirka sex miljarder i minskade skatteintäkter.

Riksdagen kommer inte att kunna behandla något eventuellt krav på förlängning före det att sänkningen löper ut. Det finns inte heller något skarpt krav nu om det att ta upp.

Finansministern konstaterar att riksdagen inte samlas igen förrän den 27 september, mer än två veckor efter valdagen den 11. Tidigast i oktober kan en ny regering vara installerad. 

Flera oppositionspartier vill se sänkningar av skatten och den så kallade reduktionsplikten, som tvingar bolagen att blanda i dyrare biodrivmedel och har stor betydelse för framförallt dieselpriset. Men det är förslag som de kan lägga fram skarpt först i en budget, om de får chansen att bilda regering.

En sak verkar klar oavsett vilka partier som kommer att bilda regering: skatterna på drivmedel kommer inte att justeras upp med inflationen plus två procent vid årsskiftet, något som annars normalt ska ske: Mikael Damberg har aviserat att det inte blir någon sådan indexuppräkning.

Den här gången hade den kunnat bli extra stor, med tanke på den höga inflationen.

I våras krävde en majoritet i riksdagen bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna samt Vänsterpartiet att regeringen skulle begära hos EU-kommissionen att få sänka energiskatten på bensin och diesel mer än vad den tillfälliga sänkningen inneburit. Den borde sänkas mer än den nivå som EU-länderna har enats om att inte gå under. Regeringen har skriftväxlat med kommissionen sedan i maj men har inte fått några slutliga svar och ser inte ut att kunna få det än på ett tag. 

Finansministerns och regeringens eget förslag var att alla bilägare istället skulle få en tusenlapp nu i augusti, som kompensation för högre bränslepriser. Bilägare i stödområden, i huvudsak i Norrland, skulle få 1.500 kronor.

Men det sade riksdagen nej till.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera