1515

UD: Svenskar på Bali bör följa utvecklingen

Turister och boende uppmanas att hålla sig borta från vulkanen Gunung Agung på Bali i Indonesien.

Svenskar på plats bör hålla kolla på ambassadens information, råder utrikesdepartementet (UD).

 

Flyktingar från Vulkanutbrott på Bali
Flyktingar från Vulkanutbrott på Bali

Danska utrikesdepartementet uppmanar "högsta beredskap" för danskar på Bali, rapporterar Ritzau.

"Högsta beredskap, om du är på Bali, håll dig informerad via medier och följ myndigheternas råd", skriver departementet på Twitter.

Svenska UD hänvisar till hemsidan Sweden Abroad där svenskar uppmanas att följa utvecklingen.

"Det är i nuläget inte aktuellt att Sverige ska göra någon avrådan. Den bedömningen grundar sig på nuvarande säkerhetssituation. När det gäller just förebyggande information hänvisar vi till reseinformationen från ambassaden", säger Johanna Westlund, presskommunikatör vid UD, till TT.

Den internationella flygplatsen på Bali är än så länge öppen som vanligt, men det kan ändras med kort varsel, varnar Sveriges ambassad i Jakarta. Vindens riktning och stora mängder aska kan leda till störningar i flygtrafiken.

15 000 människor har hittills evakuerats sedan myndigheterna höjt vulkanvarningen till högsta möjliga och antalet som tvingas lämna sina hem kommer att öka, rapporterar nyhetsbyrån AP. En säkerhetszon med en radie av tolv kilometer omfattar berget och lokala myndigheter uppmanar allmänheten att undvika området.

Resebolagen Apollo och Ving har 28 respektive 16 resenärer på plats på Bali. Vulkanen Agung ligger långt ifrån turistorterna och resebolagen följer noggrant UD:s rekommendationer och de lokala myndigheternas uppmaningar.

"Vi har indonesisk personal som vi står i kontakt med hela tiden. De senaste är att man avråder från att vara inom en radie på 7,5 kilometer från vulkanen. Ner till våra resmål är det närmare tio mil, säger Barbro Holmberg", informatör vid Ving, till TT.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?