1515

UD förlänger reseavrådan – ”lång tid kvar till exit”

UD:s avrådan om resor till resten av världen förlängs till mitten av juli, men svenskarna kan nu få börja göra kortare resor i sitt eget närområde. En återstart av Sverige ligger emellertid långt borta.
”Det är lång tid kvar till exit i den här pandemin ,” säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. 

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Ann Linde, socialminister Lena Hallengren, alla S, och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson höll på onsdagen en gemensam pressträff. 

Beskeden: en blandning av sött, surt och salt. Statsminister Stefan Löfven varnar för en annorlunda sommar. 

”Jag önskar att jag kunde säga att vi har krisen bakom oss”, säger han. 

Folkhälsomyndighetens högsta chef stämmer in. 

”Det pratas mycket om exitstrategier i Europa nu, men från vår sida vill jag säga att det är lång tid kvar till exit i den här pandemin ,” säger Johan Carlsson generaldirektör. 

UD har beslutat att förlänga avrådan till icke nödvändiga resor till alla länder till 15 juli, enligt besked på presskonferensen. 

”Störningarna i internationell passagerartrafik är omfattande, osäkerheten är ännu stor och det är inte möjligt för närvarande att förutspå när det kommer att kunna gå att resa fritt”, motiverar utrikesminister Ann Linde beslutet. 

Svenskar som befinner sig utomlands uppmanas att följa lokala uppmaningar och anvisningar och att skriva upp sig på den så kallade ”svensklistan”, enligt ministern som berättar att 7.500 svenskar hittills har transporterats hem genom ett 250-tal transporter. 

Regeringen ger även beskedet att att resor på mellan en och två timmar med bil inom landet nu kan göras. Men, det ska ske på ett ansvarsfullt sätt med begränsade kontakter. 

I samband med kommande veckas långhelg är samtidigt mindre sammankomster i familjekretsen, gärna utomhus, inom ramarna, enligt Johan Carlsson. 

”Det är inte en signal att faran är över”, säger socialminister Lena Hallengren som uppmanar befolkningen att inte göra sjukvårdspersonalens arbete svårare.  

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?