ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

UD bekräftar: Sydkorea med på Nordkoreamötet

Det högnivåmöte med Nordkorea och USA som pågår i Sverige omgärdas av ett stort hemlighetsmakeri. Men nu bekräftar UD ännu en deltagare: sydkoreanen Lee Do-hoon.

Flera medier hade redan rapporterat om Lee Do-hoons medverkan – men nu tar utrikesdepartementet bladet från munnen.

”Han är i Sverige för att delta i rundabordssamtal i mindre format med internationella experter, anordnat av svenska regeringen och Sipri”, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD.

Lee Do-hoon deltar i egenskap av Sydkoreas representant i frågor om säkerhetsläget på den koreanska halvön. Det står sedan tidigare klart att toppdiplomaten Choe Son-Hui från Nordkorea och USA:s Nordkoreasändebud Stephen Biegun är på plats i Sverige för att delta i mötet, som handlar om Nordkoreas relationer till omvärlden.

Mötet ska bland annat behandla det kommande toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-un.

Samtalen hålls på hemlig ort, men på lördagen spärrade polisen av en konferensanläggning vid Mälaren nordväst om Stockholm där de uppges äga rum. Enligt Aftonbladet och Expressen var FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson på plats.

UD vill inte bekräfta om det är där mötet hålls och fortsätter att vara mycket förtegna om omständigheterna kring det. Fredsforskningsinstitutet Sipri bekräftar endast att de är med och arrangerar mötet samt att det pågår – men vill inte kommentera mer än så.

”Det är för tidigt”, säger Stephanie Blenckner, kommunikationschef på Sipri.

På fredagen meddelade Vita huset att USA och Nordkorea kommit överens om ett nytt toppmöte mellan Donald Trump och Kim Jong-un i slutet av februari. Var det ska äga rum har inte meddelats.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies