Annons

UBS kräver garantier på 6 miljarder dollar vid Credit Suisse-affär

Affären mellan UBS och Credit Suisse kan snart vara i hamn, enligt uppgifter. För att UBS övertagande av den krisande banken ska bli verklighet kräver UBS garantier på 6 miljarder dollar.

Foto:Steffen Schmidt

UBS kräver att den schweiziska staten täcker potentiella kostnader för övertagandet av Credit Suisse och notan för detta landar på omkring 6 miljarder dollar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Reuters kan 6 miljarder dollar täcka kostnaderna för att avskaffa eller avyttra de delar av Credit Suisses verksamhet som inte är lönsamma. Dessutom ska eventuella kostnader för juridiska processer täckas av den statliga garantin.

Klockan klämtar för den schweiziska banken inför börsöppningen på måndagen och förhoppningen från myndighetshåll är att en affär som återupprättar förtroendet för Credit Suisse ska bli klar under helgen.

En källa ska dock ha uppgett för Reuters att diskussionerna mellan UBS och Credit Suisse stött på ”betydande hinder” och att 10.000 jobb kan behöva kapas vid en sammanslagning.

Hittills är Credit Suisse den största banken som hamnat i blåsväder sedan centralbanker gjort flera större räntehöjningar.

Innehåll från KnowitAnnons

”Använd AI med försiktighet – men börja använda det nu”

Urban Jonsson, affärsutvecklare på Knowit i Linköping, och Henrik Olofsson, data scientist på Knowit i Linköping.
Urban Jonsson, affärsutvecklare på Knowit i Linköping, och Henrik Olofsson, data scientist på Knowit i Linköping.

Att släppa kontrollen över en viss affärsprocess till artificiell intelligens är inte riskfritt. Samtidigt är det minst lika farligt att inte börja använda AI-teknik nu. Det menar Henrik Olofsson, data scientist på Knowit.

– Vi förespråkar att man tar sig an AI med ett strukturerat och samtidigt experimentellt arbetssätt. Identifiera ett mindre problem som skulle kunna lösas med hjälp av AI och ta in den data och kompetens som behövs för att försöka, säger Henrik Olofsson, data scientist hos digitaliseringskonsulten Knowit i Linköping. 

Affärsutvecklaren Urban Jonsson lyfter fram ett exempel där Knowit själva anammat det här arbetssättet. 

– Förfrågningarna från våra offentliga ramavtalskunder, avropen, hade blivit en flaskhals. Vi skapade en lösning som extraherar information från de långa textdokumenten till korta sammanfattningar, som enklare kan matchas med rätt team eller konsult. Då riskerar vi inte att missa affärsmöjligheter och kan agera snabbare, säger han.

Mänskliga ögonen behövs

Denna kombination av AI och RPA, Robotic Process Automation, skulle kunna implementeras hos andra som fattar beslut baserat på textunderlag. 

– Lösningen kan snabba upp trögrörliga processer, beslut om bygglov till exempel. De mänskliga ögonen behövs för att bevilja eller avslå, men AI förbereder inför beslutet, säger Henrik Olofsson.

Att släppa en del av kontrollen till AI är dock inte riskfritt. Knowitkollegorna lyfter fram de etiska utmaningarna. Vem är ansvarig för beslutsprocessen när AI har varit involverad? Och hur är det med transparensen, går det att förklara ett särskilt utfall? 

– Det är viktigt att man förstår vad man gör när en AI-lösning ska börja användas. Samtidigt är det helt avgörande att börja nu. Ignorerar man möjligheterna med AI är risken att man inte har någon affärsverksamhet kvar inom en snar framtid. Vi på Knowit kan hjälpa till att identifiera behoven och bygga hållbara lösningar, säger Urban Jonsson. 

Vill ni komma i gång med AI? Läs mer här.

Om Knowit
Knowit stöttar företag och organisationer i den digitala transformationen. Med en unik kombination av kompetens inom it, design, kommunikation och management utvecklar Knowit innovativa lösningar som bidrar till ett högt affärsvärde för kunderna.

Mer från Knowit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Knowit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera