1515
Annons

UBS: Högre vinstutsikter för nordiska banker – höjer riktkurser

Efter en period av stora reserveringar under pandemin har de senaste kvartalen för de nordiska bankerna inneburit kreditförluster under det långsiktiga snittet. Potentialen för fortsatt positiva överraskningar vad gäller kreditkvaliteten får nu allt större uppmärksamhet, skriver UBS i en genomgång av de nordiska bankerna.

Foto:Marcus Ericsson/TT

Nordiska banker har generellt låg kreditrisk vilket visas av att det långsiktiga snittet är kreditförluster på cirka 0,15 procent, noterar UBS. Under det första halvåret 2020 reserverade de nordiska bankerna i snitt för kreditförluster på 0,50 procent, mer än tre gånger den normala nivån. Reserveringarna gjordes dock inte i samma utsträckning hos bankerna – Handelsbanken SHB A -0,63% Dagens utveckling skiljde ut sig genom att inte se någon betydande inverkan på kreditförlustnivån från pandemin.

Återföringar av gjorda reserveringar brukar enligt UBS normalt betraktas som engångseffekter när det kommer till värdering, men detta stöds enligt banken inte av datan. Om den genomsnittliga kreditförlustnivån jämförs med framåtriktade p/e-tal för de senaste 20 åren har de nordiska bankerna handlats högre under åren då kreditförlusterna varit lägre än normalt, vilket enligt UBS antyder att marknaden är beredd att betala för utsikter till lägre kreditförluster.

UBS räknar framåt med normala underliggande kreditförluster och att 25 procent av de extra reserveringarna återförs, och justerar därför upp resultatestimaten. Effekterna av det skiljer sig åt mellan bankerna, då inverkan för Handelsbanken är obetydlig medan det för exempelvis Danske Bank DANSKE +1,22% Dagens utveckling handlar om en potentiell 16-procentig vinstökning för 2022.

Nordea NDA SE -0,20% Dagens utveckling är fortsatt UBS förstaval i regionen vilket motiveras med intäktstillväxt, kostnadsneddragningar och utdelningar. UBS upprepar även sina köprekommendationer för Danske Bank och Swedbank SWED A -1,46% Dagens utveckling , som enligt banken båda ser attraktiva ut givet lönsamhetsutsikterna. För Handelsbanken och SEB SEB A -0,46% Dagens utveckling är rekommendationen neutral, och för DNB sälj.

UBS har höjt riktkursen för Danske Bank till 158 danska kronor från tidigare 153. För DNB höjs riktkursen till 148 norska kronor från 146 och för Nordea till 103 kronor från 101.

Swedbanks riktkurs höjs till 179 kronor från 175 och SEB:s till 102 kronor från tidigare 100. Handelsbankens riktkurs är oförändrat 94 kronor.


Innehåll från EKNAnnons

Så arbetar underleverantören med statliga EKN för bättre finansiering

KB Components firar 75 år i år och är underleverantör till stora industribolag som Scania, Thule och Volvo Cars. Även underleverantörer till svenska exportföretag kan få tillgång till EKN:s exportgarantier – som bland annat kan göra det lättare att få bankfinansiering.

Läs mer om hur företag med indirekt export kan dra nytta av EKN:s garantier

Med tillverkning i såväl Örkelljunga som Gislaved, Kanada och Kina har KB Components växt till ett stort svenskt industriföretag på egna meriter. 

– Vi tillverkar hjulhus till bilar, bromssystem till lastvagnar, blandare till kök och badrum och mycket annat. Bland våra kunder finns stora svenska bolag som Volvo Cars, FM Mattsson, Haldex och Scania. Vi har dessutom kunder i utlandet som till exempel elbilstillverkaren Rivian, berättar Stefan Andersson som är vd på KB Components. 

Tillväxt kräver bra krediter

KB Components har växt snabbt de senaste åren. Bland annat har de öppnat fabriker i både Kanada, Kina och Mexiko, och gjort förvärv i Slovakien. Men att växa kräver kapital.

– Bra möjlighet till finansiering är viktig, och villkoren för finansieringen likaså. Vi jobbar med olika banker för våra finansieringsbehov, och även med utländska där vi har verksamhet. Vi har också samarbetat med både Svensk Exportkredit och EKN för att tillsammans med bankerna göra finansieringen enklare, säger Stefan Andersson.

EKN har som uppdrag att stödja svensk export och svenska exportföretag, bland annat genom olika former av bankgarantier. Även underleverantörer till exportbolag, utan egen export, kan ta hjälp av EKN eftersom de också bidrar till svensk export. KB Components har både egen export och levererar till exportföretag. Genom EKN har företaget en rörelsekreditgaranti om 60 miljoner kronor för ett banklån. 

– Det är en kreditgaranti vi har haft i omgångar, och banken föreslog det för oss som ett sätt att stärka sina egna säkerheter i finansieringen. För oss har det varit väldigt okomplicerat och EKN och banken har samarbetat för att göra processen så enkel som möjligt för oss.

Läs mer om hur underleverantörer till exportföretag kan använda EKN:s garantier

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?