UBS: Bästa rapportsäsongen på sex år

Det våras för Europa. Enligt storbanken UBS var skillnaden mellan antalet positiva och negativa rapportöverraskningar hos de europeiska bolagen under den senaste rapportsäsongen den största på sex år. Det skriver UBS i ett marknadsbrev.

Bild:TT.

Av de drygt 450 europeiska bolag som UBS följer redovisade 53 procent bättre vinster än väntat för det fjärde kvartalet 2016. Andelen som missade analytikernas förväntningar landade i sin tur på 33 procent vilket enligt UBS innebär att skillnaden mellan antalet bolag som överträffade respektive missade analytikernas prognoser var den största på sex år. 14 procent var i linje med förväntningarna.

Inför rapportsäsongen hade analytikernas dessutom justerat upp sina vinstprognoser.

”Vi har haft bättre vinster än väntat under tidigare kvartal, men efter stora nedrevideringar av prognoserna. Den här gången har dock vinsttillväxten skruvats upp tre månader i rad”, skriver UBS i marknadsbrevet.

En viktig aspekt av vinstförbättringarna är enligt UBS att det inte är kostnadskapningar som främst ligger bakom lyftet utan stigande intäkter då andelen bolag som rapporterade högre intäkter än väntat var den högsta sedan det andra kvartalet 2015.

Uppgången var dessutom bred och 22 av 26 sektorer redovisade högre vinster än väntat. De sektorer som slog både vinst- och intäktsförväntningarna var bland annat bank och fordon.  

Om vi blickar framåt så tror UBS att de tre ”megatrender” som tyngt de europeiska bolagens vinster under de senaste fem till sex åren nu har vänt. Det rör sig dels om råvaruprisernas kollaps, bristen på inflation som slagit mot den nominella intäktstillväxten samt att bolag med hög exponering mot tillväxtmarknader har gått från att få sina vinstprognoser ned- till uppreviderade.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?