1515
Annons

Uber mörkade jättestöld av användardata

Taxitjänsten Uber säger att hackare kommit över personliga uppgifter från omkring 57 miljoner användare.

Angreppet mörkades av företaget i ett år.

"Inget av det här borde ha hänt, och det finns inga ursäkter", säger företagets vd Dara Khosrowshahi i ett uttalande.

Intrånget skedde i oktober 2016 och rörde namn, mejladresser och telefonnummer. Två personer stal uppgifterna från en molntjänst för lagring som Uber använde. Användaruppgifterna kom från omkring 57 miljoner människor över hela världen. Dessutom stals namn och körkortsnummer från omkring 600.000 förare.

"Jag kan inte göra det som hänt ogjort, men jag kan för alla Uberanställdas räkning lova att vi kommer att lära av våra misstag", säger Khosrowshahi.

Uber betalade hackarna 100.000 dollar, motsvarande omkring 850.000 kronor, för att förstöra uppgifterna, säger en insatt källa till AFP.

Fenomenet att betala hackare för stulen information diskuteras sällan öppet, men den amerikanska federala polisen FBI och privata säkerhetsföretag har sagt till Reuters att utsatta företag gör det i allt högre grad.

Förre Uberchefen Travis Kalanick, som avgick i juni, ska ha vetat om det som skett men ingen information om incidenten har spridits utanför företaget förrän nu. Kalanick avböjer att kommentera.

"Kanske frågar ni er varför vi berättar om det här just nu, ett år senare. Jag frågade mig samma sak, så jag har omedelbart bett om en grundlig genomgång av vad som skedde och hur det hanterades hos oss", säger Khosrowshahi, som tog vd-posten i augusti.

Två anställda på Ubers säkerhetsavdelning, som hanterade det som skett, har fått lämna företaget eftersom de inte informerade användarna om att uppgifterna hade stulits.

En brottsutredning kring dataintrånget har inletts i New York, efter att Uber lämnat uppgifter till myndigheterna.

SD-toppen tar maktroll i näringspolitiken

Sverigedemokraternas Tobias Andersson blir ordförande i riksdagens näringsutskott.

I en intervju med Di berättar SD-toppen vilka näringspolitiska frågor han vill driva – och riktar udden mot innovationsmyndigheten Vinnova. 

Tobias Andersson (SD).
Tobias Andersson (SD).Foto:Joey Abrait; Amanda Lindgren

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera