ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Uber avbryter test med självkörande bilar efter dödsolycka

  • En av Ubers självkörande Volvo XC90, fotograferad i San Francisco. Foto: Eric Risberg

Uber har pausat sina självkörande bilar efter att en kvinna blivit påkörd av en Volvo i amerikanska staden Tempe i Arizona. 

Kvinnan fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. 

Det är första gången som en fotgängare har dött i en olycka med en självkörande bil och Uber har nu pausat sina projekt av självkörande bilar i flera amerikanska städer efter att olyckan blev känd.

Kvinnan blev påkörd vid ett övergångsställe på måndagsmorgonen av Ubern som var i automatläge, skriver flera amerikanska medier.

Polisen i Tempe säger att det fanns en person bakom ratten, men bilen körde själv.

Bilder från amerikanska tv-kanalen Abc 15 visar en Volvo-bil, en XC90, på platsen för olyckan.

Sedan slutet av februari har invånarna i Arizona kunnat använda sig av Ubers självkörande Volvobilar, skriver amerikanska medier. 

Uber bekräftar olyckan och meddelar att de har inlett en förundersökning.

”Våra tankar går till offrets familj. Vi samarbetar till fullo med lokala myndigheter och deras undersökning kring olyckan”, skriver Uber i ett utlåtande, enligt Business Insider.

Ubers självkörande bilar har tidigare varit inblandade i trafikolyckor. Den 15 mars kolliderade en Uber-bil med en annan bil,  men ingen kom då till skada.

Enligt Sylvia Moir, polischef i Tempe där olyckan inträffade, hade olyckan varit svår att undvika även om bilen hanterades manuellt av en förare. Det rapporterar San Francisco Chronicle. 

"Det är väldigt tydligt att det hade varit svårt att undvika den här olyckan, oavsett läge, baserat på hur hon kom från skuggorna rakt ut på vägen", säger hon till San Francisco Chronicle. 

Polisen har inte släppt filmen från olyckan. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies