1515

Tyst minut inleder S-kongress

Temat för Socialdemokraternas 39:e partikongress som inleds på lördagen kunde knappast ha fått en otäckare inramning - Trygghet i en ny tid. Kongressen kommer att inledas med en tyst minut.

Trygghet för Socialdemokraterna brukar handla om annat än våld. Det är välfärd, vård och omsorg som normalt står i centrum. Men den här kongressen är annorlunda. Redan innan terrordådet ägde rum var fokus nu i stället på stärkt försvar, krafttag mot terrorism, fler poliser och hårdare tag mot brottslingar.

Därtill en fortsatt strikt migrationspolitik, eftersom Sverige inte ska tillbaka till situationen hösten 2015, enligt partiledaren Stefan Löfven.

Löfven var egentligen på väg till den planerade partikongress i Göteborg när dådet inträffade men har valt att skjuta upp resan ner till Göteborg.

"S-kongressen är en underordnad fråga för mig. Jag värnar först och främst landet Sverige", sade han på fredagskvällen.

Öppningsceremonin kommer nu att vara nedtonad, erfar TT. Alla dansnummer är borttagna och i stället blir det en tyst minut och musik. Partisekreteraren Lena Rådström Baastad blir den som öppningstalar i stället för Stefan Löfven, som kommer att skicka en kort hälsning till kongressen via länk.

Vad gäller hårdare tag mot kriminaliteten och stärkt polis och försvar har det nya fokuset inte mött något större motstånd. Det finns inga motioner till kongressen som går i motsatt riktning. Det gäller däremot den skärpta asylpolitiken, där flera distrikt och arbetarekommuner vill se en återgång till den generösare politiken med permanenta uppehållstillstånd och lättare familjeåterförening.

Hur denna debatt kommer att gestalta sig på kongressen efter fredagens terrorattack återstår att se.

Men det finns ändå de som är missnöjda med den hårdare och tuffare attityden inom rättspolitiken. En är ordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, Ulf Bjereld.

Han säger till TT att han inte kan minnas att det någon gång tidigare varit så starkt fokus på ordning och reda, rätt och plikt.

"Det speglar väl det allmänna debattklimatet, men det är väldigt litet fokus på problemens orsaker. Jag har svårt att se att Socialdemokraterna tjänar på det i längden. Det är så långt från socialdemokratins själ", säger Bjereld

Omsvängningen har i alla fall välkomnats i borgerlig press. Svenska Dagbladets ledarsida frågar sig: "Är Socialdemokraterna på väg att bli vettiga?"

Utöver dessa frågor ska kongressen behandla en lång rad politiska områden, där vinster i välfärden, det fria skolvalet och religiösa friskolor kommer att vara några av de heta debattämnena, liksom tiggeriet.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har efterlyst fokus på ojämlikheten och att minska klyftorna. Han vill att partiet "släpper sargen" och vågar ta i litet mer när det gäller samhällsreformer.

SSU fokuserar på skolan och i synnerhet skolsegregationen, som man vill bryta. S-kvinnorna lyfter särskilt våldet mot kvinnor, hedersvåld och asylrätten.

Men alla eventuella spekulationer om hur den här kongressen kommer att gå har tappat fart efter fredagens fruktansvärda attack i centrala Stockholm.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?