ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tyskt ja bäddar för lyft

  • Martin Schulz och Angela Merkel. Foto: TT

Tyska SPD:s beslut på söndagen att inleda formella regeringsförhandlingar med Angela Merkels kristdemokrater har tagits emot med glädje i Europa.

Framgångarna anses båda gott för europeisk tillväxt.

Socialdemokratiska SPD röstade ja till formella förhandlingar med Angela Merkels parti CDU under en extrainsatt partikongress i Bonn på söndagen. Utgången var osäker in i det sista, av 600 delegater röstade 362 för och 279 emot.

”Ett välkommet beslut. Nu kan en stabil regering i Tyskland jobba för högre tillväxt och fler jobb, också i Sverige”, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson till Dagens industri.

Resultatet betraktas som en stor seger för partiledaren Martin Schulz, vars politiska framtid ansågs stå på spel. Han har förespråkat ett blocköverskridande samarbete sedan Angela Merkels regeringssamtal med liberaler och miljöpartister kollapsade i november.

”Söndagens omröstning var trots allt det stora steget”, säger Eva Sjögren, chef för Svenska institutet för europapolitiska studier.

”Nu gäller det att knacka ut detaljerna och vi talar trots allt om Angela Merkel som är en erfaren politiker och förhandlare”.

Tyskland styrdes av en storkoalition bestående av kristdemokrater och socialdemokrater fram till förbundsvalet i september.

Många inom SPD är skeptiska till att fortsätta ett sådant regeringssamarbete, som man anser låg till grund för partiets dåliga valresultat i höstas. I stället har man velat gå i opposition.

SPD och CDU har förhandlat informellt sedan i december och offentliggjorde nyligen ett 28-sidigt policydokument, tänkt att ligga till grund för en framtida regeringskoalition.

Efter söndagens klartecken från SPD stundar nu nya förhandlingsrundor med CDU som väntas pågå åtminstone till påsk.

De spås bli mycket tuffa, inte minst som en konsekvens av att det jämna resultatet i söndagens omröstning anses begränsa SPD:s förhandlingsutrymme.

Därtill kräver den skrivelse som antogs av partikongressen i Bonn omfattande "förbättringar” av det 28-sidiga dokument som de kommande förhandlingarna har att utgå ifrån.

Mer specifikt vill SPD göra flyktingpolitiken mer generös, reformera sjukvården och försvåra tillfälliga anställningar.

Redan på måndagen framhöll SPD:s vice ordförande Ralf Stegner att CDU och dess bayerska systerparti CSU ”måste ge med sig på flera punkter om en koalition över huvud taget ska bli möjlig”, enligt tyska medier.

Ralf Stegner fick mothugg av CSU-ordföranden Horst Seehofer, som varnade att krav på omförhandlingar av tidigare överenskommelser riskerar att sänka samtalen helt.

Angela Merkel själv har slagit an en mer försonlig ton och understrukit att dokumentet som partierna enades om tidigare i januari främst bör ses som ett ramverk.

Analysfirman Gavekal räknar med att det blir en storkoalition och bedömer att de inledande samtalens positiva syn på ytterligare europeisk integration sannolikt kommer att stödja tillväxten i Europa.

Först när SPD:s drygt 440 000 medlemmar röstat för det slutgiltigt koalitionsfördrag kan en ny tysk regering komma på plats.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies