1515

Tysklands tyngsta indikator på högsta nivån sedan 1991

Europakonjunkturen håller trycket uppe. Preliminära inköpschefsindex indikerar den högsta farten på sex år. Och Tysklands viktigaste konjunkturindikator steg i maj till den högsta nivån sedan 1991.

Bild:TT

Uppsvinget i euroområdet håller i sig. Analysföretaget IHS Markits preliminära inköpschefsindex för regionen landade i maj på 56,8. Det är oförändrat från april och innebär att indexet ligger kvar på sexårshögsta. Tal över 50 är tänkta att indikera tillväxt.
I BNP-termer pekar de två utfallen hittills under det andra kvartalet på en tillväxt kring 0,7 procent i kvartalstakt. Det kan jämföras med en tillväxttakt på 0,5 procent under det första kvartalet, enligt preliminär statistik.

Motorn är som tidigare Tyskland. Det samlade tyska inköpschefsindexet steg i maj till 57,3. Det är den högsta nivån på över sex år.

"Indexet har trendat på 57,0 i april-maj vilket tyder på att tillväxten under det andra kvartalet blir den starkaste sedan det andra kvartalet 2011", säger Trevor Balchin, analytiker på IHS Markit, enligt ett pressmeddelande.

Än mer uppseendeväckande är att Ifo-index i maj steg till den högsta nivån sedan 1991. Ifo-index mäter tillförsikten bland de tyska företagen och ses allmänt som den tyngsta tyska konjunkturindikatorn. Indexet steg både när det gäller det aktuella läget och utsikterna framåt. I båda fallen med mer än vad analytikerkåren hade trott. Även Ifo-institutet bedömer att den tyska ekonomin kommer att växa med 0,6 procent i kvartalstakt under det andra kvartalet.

Även det franska inköpschefsindexet var mycket starkt i maj. Det samlade indexet steg till 57,6 från 56,6 i april med tjänsteekonomin som draglok. En faktor är att presidentvalet nu ligger bakom oss, vilket minskar osäkerheten.

"Siffrorna tyder på fortsatt stark tillväxt i Frankrikes privata sektor, med en expansion som är den snabbaste på sex år", säger IHS Markits analytiker Alex Gill, enligt ett pressmeddelande.

Ett litet smolk i glädjebägaren är att eftersom de preliminära utfallen i Tyskland och Frankrike var starkare än i EMU-området i sin helhet har accelerationen i länder som Italien och Spanien antagligen dämpats. För de ekonomierna görs inga separata preliminära index men datan ingår i siffrorna för det samlade EMU-området.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?