1515
Annons

Tysklands hälsominister: Vi måste stänga ned samhället

Tyskland behöver strängare och rikstäckande restriktioner för att stävja den omfattande smittspridningen, anser landets hälso- och sjukvårdsminister Jens Spahn.

”Vi behöver definitivt en lockdown”, säger han.

Tysklands hälso- och sjukvårdsminister Jens Spahn (till höger) och  smittskyddsmyndigheten RKI:s chef Lothar Wieler (i bakgrunden) vid  fredagens presskonferens.
Tysklands hälso- och sjukvårdsminister Jens Spahn (till höger) och smittskyddsmyndigheten RKI:s chef Lothar Wieler (i bakgrunden) vid fredagens presskonferens.Foto:Michael Sohn

För närvarande får nära 4.500 covid-19-patienter intensivvård runt om i Tyskland, enligt Spahn, som konstaterar att sjukvården snart riskerar att bli överbelastad.

Även chefen för smittskyddsmyndigheten RKI, Lothar Wieler, varnar för ett ”massivt” tryck på sjukhusen de kommande veckorna, och beskriver läget som ”väldigt, väldigt allvarligt”. Precis som i många andra länder domineras smittspridningen i Tyskland av den brittiska virusvarianten, som både är mer smittsam och dödligare än tidigare varianter.

”Intensivvårdsavdelningarna fylls på i rasande takt”, säger Wieler.

Tyskland är en federation, och regeringen i Berlin har begränsade möjligheter att på egen hand införa rikstäckande restriktioner. Förbundskansler Angela Merkel håller därför regelbundna samråd med delstaternas ledare, ett beslutsforum som på senare tid fått allt mer kritik för att vara ineffektivt och därtill konstitutionellt tvivelaktigt.

En konferens med Merkel och de sexton ministerpresidenterna som var planerad till måndag har ställts in, erfar public service-kanalen ARD. Det är oklart huruvida den skjutits upp till ett senare tillfälle eller inte blir av alls.

Regeringen planerar i stället att lägga fram ett lagförslag om att en så kallad ”nödbroms” slår till direkt när antalet covid 19-fall i ett visst område går över 100 per 100.000 invånare under en sjudagarsperiod, enligt Der Spiegel. Detaljerna diskuteras nu av regeringen, innan förslaget läggs fram i förbundsdagen.

Ett beslut om en sådan nödbroms har redan fattats av Merkel och delstatsledarna, men förbundskanslern har varit missnöjd med hur reglerna implementeras. I slutet av mars gick Merkel ut i tv och sågade sin nyvalde partiledare Armin Laschet på bästa sändningstid för hans hantering av pandemin i landets mest folkrika delstat Nordrhein-Westfalen, som han leder.

Laschet själv svarade att de regler som trädde i kraft i förra veckan är i linje med det som bestämts. Sedan dess har han dock slagit an en annan ton, och lagt sig närmare Merkels syn, med krav på en ”bro-lockdown” under två-tre veckor, till dess att vaccinationstäckningen blivit bättre och smittspridningen minskar.

Sedan pandemins början har Tyskland, med 83 miljoner invånare, rapporterat 2,9 miljoner fall av covid-19. Fler än 78.000 personer har avlidit.

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Hongkong lättar på karantänregler

Hongkong lättar på karantänreglerna för resenärer från utlandet. Från och med fredag ska inresande sitta i karantän i tre dagar i stället för i en vecka, meddelar den nye ledaren John Lee.

Foto:Phil Bird

Alla som kommer till Hongkong ska från fredag sitta i hotellkarantän i tre dagar. Under följande fyra dagar ska de sedan övervakas och ha begränsad rörelsefrihet, men kunna bo hemma eller på ett hotell de själva väljer.

Tre dagars karantän är den kortaste tiden sedan pandemin startade.

I öprovinsen Hainan i södra Kina rapporteras ytterligare 259 covidfall. Där har runt 80.000 turister strandsatts som en följd av strikta pandemirestriktioner som infördes i lördags.

På ön finns många turister som nu måste testa negativt fem gånger på sju dagar för att få lämna ön.

I hela landet rapporterar Kina 324 nya fall av lokalt överförd smitta och 483 asymptomatiska fall, som landet redovisar separat. Statistiken kommer från kinesiska myndigheter och är svår att verifiera.

Kina håller fast vid sin strikta nollcovidpolitik, där hårda restriktioner fortfarande används för att hålla smittspridningen under kontroll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera