Annons

Tysklands gigantiska ränteklipp

Tyskarna har gnisslat mest om ECB:s låga räntor. Men räntesänkningar sedan finanskrisen har pressat tyska statens skuldkostnader med hela 2.800 miljarder kronor, enligt beräkningar från centralbanken Bundesbank.

Bild:AP Photo/Markus Schreiber

Tyska sparare och banker hör till de fränaste kritikerna av europeiska centralbanken ECB:s envisa lågräntepolitik.

De förra har protesterat mot närmast obefintliga sparräntor. De senare har varnat för bankuppror och pressade marginaler i spåren av ECB:s negativa så kallade depositränta, som syftat till att stimulera utlåning, tillväxt och inflation i eurozonen som helhet.

Men faktum är att ECB:s krispolitik, förutom en pressad euro som gynnat tysk export, inneburit en jättepresent till Tyskland i form av rekordlåga räntor på statsskulden.

Enbart under 2017 sparade Tyskland 50 miljarder euro, motsvarande 570 miljarder kronor, på räntebetalningarna i jämförelse med om räntenivåerna från 2007, före finanskrisen, fortsatt gälla. Det framgår av beräkningar från Bundesbank som tyska Handelsblatt tagit del av.

Enligt samma beräkning uppgår hela ränterabatten till Tyskland sedan 2008 och framåt till 290 miljarder euro, motsvarande drygt 2.800 miljarder kronor.

I samband med finanskrisen steg skuldberget snabbt från dryga 60 till 80 procent. Tysklands statsskuld är sedan 2016 tillbaka strax under 70 procent av BNP. Det kan jämföras med Frankrikes och Italiens 96 respektive 130 procent 2016.

Tysklands BNP-tillväxt 2017 nådde också den högsta farten på sex år, 2,2 procent, enligt preliminär statistik på torsdagen.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera