ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tyskland stoppar utbetalning av grekiskt nödlån

Tyskland stoppade på torsdagen utbetalning av den sista delen av euroländernas nödlån till Grekland. 

Tyskland godkände inte utbetalningen eftersom den grekiska regeringen - i strid med överenskommelsen med långivarna - har beslutat undanta några grekiska öar från en momshöjning.

Efter behandling i Förbundsdagen väntas dock Tyskland lyfta sin reservation så att utbetalningen på 15 miljarder euro kan ske i början av augusti, sade eurogruppens ordförande Mario Centeno vid en presskonferens efter eurogruppens möte på torsdagen.

Han varnade Grekland för att i fortsättningen frångå överenskommelsen med långivarna nu när Grekland ska lämna nödlåneprogrammet den 20 augusti.

"Slutet på programmet är ett viktigt skede för att bygga förtroende. Det är viktigt att uppfylla sina åtagande. Det är vårt huvudbudskap till Greklands regering", sade Mario Centeno.

EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici betonade att den uteblivna momshöjningen på fem öar rörde en rätt liten summa, 28 miljoner euro. Och det handlar om att skjuta upp höjningen till årsskiftet, inte att den uteblir helt, sade han.

Vid eurogruppens möte lovade Greklands finansminister Euklidis Tsakalotos att hitta besparingar på annat håll i budgeten.

Övriga euroländer har gett sitt klartecken för den sista utbetalningen. 

Vid eurogruppens möte den 21 juni enades euroländernas finansministrar om ett paket inför avslutningen av Greklands räddningsprogram, inklusive skuldlättnader. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies