Annons

Tyskland stänger kärnreaktor

Det är inte bara Sverige som stänger ner reaktorer under årets sista skälvande dagar. Under morgondagen slutar turbinerna i tyska Philippsburg 2 att snurra för gott.

Tyskland stänger Philippsburg 2.
Tyskland stänger Philippsburg 2.Foto:WINFRIED ROTHERMEL

På nyårsafton klockan 19 inleds nedstängningen av reaktorn Philippsburg 2 i tyska Karlsruhe. Därmed tar Tyskland ännu ett steg mot att stänga alla landets reaktorer, ett beslut som fattades i kölvattnet efter de katastrofala härdsmältorna i japanska Fukushima.

Då, 2011, hade Tyskland 17 reaktorer i drift. Efter att Philippsburg 2 avvecklats kommer bara sex aktiva reaktorer att återstå, vilka enligt planerna ska stängas under de närmaste två åren.

Läs mer: Nu stängs Ringhals 2 ned

Grannreaktorn Philippsburg 1 togs ur drift redan 2011. Rivningen av hela kärnkraftverket beräknas enligt ägaren EnBW ta upp till 15 år och kosta runt 7,5 miljarder euro.

Kritiker hävdar att Tyskland genom utfasningen gör sig mer beroende av importerad fossilenergi från grannländerna, medan flera miljöorganisationer applåderar nedstängningarna.

Enligt siffror från branschorganisationen BDEW stod kärnkraft under 2019 för 12 procent av den tyska elproduktionen, jämfört med 30 procent år 2000. Under samma period ökande andelen el från förnybara källor till 40 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?