1515
Annons

Tyskland snubblande nära recession

Sveriges största handelspartner, Tyskland, är farligt nära recession.

Efter ett BNP-fall det tredje kvartalet stod ekonomin och stampade det fjärde kvartalet när exporten hackade.

Nu chocksänks prognosen för 2019.

Foto:CHRISTOF STACHE

Tysklands bruttonationalprodukt var oförändrad under fjolårets sista kvartal jämfört med det tredje, enligt preliminär säsongsjusterad statistik.

Jämfört med ett år tidigare steg BNP med 0,6 procent enligt säsongjusterad statistik, och med 0,9 procent enligt ojusterad statistik, uppger nyhetsbyrån Reuters. För helåret 2018 blev tillväxten 1,4 procent.

Siffrorna var sämre än väntat. Analytikernas prognoser låg på en ökning med 0,1 procent från tredje kvartalet och 1,3 procent jämfört med ett år tidigare.

Under det tredje kvartalet krympte BNP med oreviderade 0,2 procent, den första nedgången sedan 2015.

Hade tillväxten slutat på minus även under det fjärde kvartalet skulle Tyskland ha gått in i ”teknisk recession, som alltså undveks med en hårsmån.

”Positiva impulser jämfört med det föregående kvartalet kom främst från inlandet. Det investerades betydligt mer än under det tredje kvartalet, särskilt inom byggande, men också i investeringar”, skriver statistikmyndigheten Destatis.

Antalet sysselsatta ökade med en halv miljon, eller 1,1 procent, till rekordhöga 45,2 miljoner. Det lyfte de privata hushållens konsumtion lätt. Staten höjde enligt Destatis sin konsumtion ”tydligt” mot slutet av fjolåret.

”Däremot gav utrikeshandelns utveckling inga tillväxtimpulser. Enligt preliminära beräkningar steg export och import av varor och tjänster ungefär i samma utsträckning som under kvartalet före”, skriver Destatis.

För en vecka sedan sänkte EU-kommissionen förväntningarna på årets tyska BNP-tillväxt från 1,8 till 1,1 procent. Den tyska handelskammaren DIHK halverade samtidigt sin prognos till 0,9 procent efter en rundfrågning bland de 27000 medlemsföretagen.

Deutsche Bank halverade på torsdagen sin prognos för året till 0,5 procent.

”Med tanke på den senaste statistiken, särskilt nedgången i Ifo-index och inköpschefsindex PMI sänker vi vår prognos för 2019 till 0,5 procent (1,0).

Inbromsningen märks också på de tyska grossistpriserna. De sjönk med 0,7 procent i januari jämfört med december, enligt Destatis.


Innehåll från Veriscan SecurityAnnons

Verktygslådan för ett lyckat säkerhetsarbete

Den växande hotbilden har gjort it- och cybersäkerhet till en allt viktigare ledningsfråga. Ett standardiserat säkerhetsarbete enligt ISO/IEC 27000-serien ger transparens, struktur och överblick. Med mjukvaruplattformen vSUITE har alla organisationer nu möjlighet att driva ett systematiskt säkerhetsarbete som skapar tillit hos organisation och ledning. 

– Standarderna i ISO 27000-serien är en förutsättning för ett strukturerat och systematiskt arbete med organisationens it- och cybersäkerhet. Jag brukar också rekommendera våra kunder att utse en CISO, chief information security officer, som är expert på informationssäkerhet och länken mellan organisationen och ledningen, säger Jan Branzell, expert på informationssäkerhet och VD på Veriscan. 

I mer än 20 år har Jan Branzell och hans kollegor på Veriscan hjälpt organisationer i alla storlekar och branscher att utveckla ett systematiskt arbetssätt kring riskbedömning, tillgångar och klassificering av skyddsvärd information enligt den internationella säkerhetsstandarden ISO/IEC 27001.

 Viktigt för tillit och trygghet

Jan Branzell var med och tog fram standarderna och har unik erfarenhet av att arbeta med dem. Nu lanserar Veriscan, via sitt moderbolag vSRC, sitt egenutvecklade mjukvaruverktyg vSUITE som erbjuder nya möjligheter för ett strukturerat säkerhetsarbete enligt standarderna. 

– Det är viktigt för tilliten och tryggheten internt att det finns en klar bild av var man står säkerhetsmässigt, vad man saknar och vart man är på väg. vSuite är en lättanvänd verktygslåda som gör det möjligt för säkerhetsfunktionen att stödja ledning och verksamhet på ett effektivt och transparent sätt. vSUITE kan appliceras av alla organisationer på egen hand. 

I takt med att omvärlden blir mer orolig ökar också cyberhoten mot Sverige. Under vintern och våren har antalet anmälda it-incidenter mot svenska myndigheter och samhällsviktiga verksamheter ökat från 200 till 400-500 i veckan, enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Mer och mer en ledningsfråga

Den negativa utvecklingen omfattar i hög grad också näringslivet. Cybersäkerhet har kanske mer än någonsin tidigare blivit en ledningsfråga.

– Idag har alla verksamheter interna och externa krav på informations- och cybersäkerhet. Det gäller såväl regulatoriska krav, till exempel GDPR och NIS-direktivet, som krav från ägarna. Cybersäkerhet handlar lika mycket om att skydda känslig information och samhällsviktiga funktioner, som att förvalta marknadens och ägarnas förtroende, säger Jan Branzell.

Läs mer om Veriscan här 

Om Veriscan

Veriscan har 20 år erfarenhet av informationssäkerhet/cybersäkert i organisationer från 10 till 100 000 anställda och ledningssystemet ISO/IEC 27001. Erfarenheterna har byggts i verktygsplattformen vSUITE där man med enkelhet och transparens kan jobba integrerat med riskhantering, tillgångar och klassning och mäta effekten av säkerhetsarbetet i organisationen. 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Veriscan Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?