ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tyskland slår tillbaka mot Trump om Nato

  • Angela Merkel och Donald Trump i Vita huset.

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen läxar nu upp USA:s president Donald Trump efter hans Twitter-utspel om påstådda tyska Nato-skulder.

Efter Donald Trumps synbart frostiga möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Vita huset twittrade den amerikanske presidenten:

"Tyskland är skyldigt stora summor pengar till Nato och USA måste få mer betalt för det kraftfulla och väldigt dyra försvaret som ges till Tyskland."

I ett uttalande konstaterar Ursula von der Leyen: "Det finns inget konto för skulder till Nato", skriver nyhetsbyrån AFP.

The New York Times skriver att Trumps upprepade påståenden om Nato-medlemmars skulder till försvarspakten eller till USA är vilseledande, eftersom den direkta finansieringen av Nato räknas ut genom en överenskommen formel och betalas av de 28 medlemsländerna.

Donald Trump har visserligen en poäng i att bara fem av Nato-länderna når upp till det överenskomna målet om att försvarsutgifterna i varje land ska nå två procent av BNP.

Men även med det i beaktande verkar president Trump inte ha förstått hur Nato fungerar, noterar USA:s tidigare Nato-ambassadör Ivo Daalder i en serie inlägg på Twitter.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies