Tyskland pressar Facebook

Tysklands justitieminister har lagt ett lagförslag som, om det antas, kan tvinga sociala medier-bolag att böta upp till 50 miljoner euro, nästan en halv miljard kronor, om de inte tillräckligt snabbt tar bort hatfulla kommentarer och hot.

Bild:TT/Matt Rourke

2015 pressade Tyskland Facebook, Twitter och Googles Youtube att skriva under en uppförandekod, där de bland annat förband sig att radera hatkommentarer inom ett dygn. Koden föreslås nu bli omvandlad till lag, som också ska omfatta krav på att bättre registrera och redovisa klagomål.

"Det här förslaget slår fast bindande normer för hur de som står bakom sociala medier ska hantera klagomål och tvingar dem att ta bort kriminellt innehåll", skriver justitieminister Heiko Maas i ett uttalande.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?