Tyskland plockar hem guldet

Bundesbank, Tysklands centralbank, har i år tagit hem mer av det tyska statsguldet än tidigare planerat, uppger Bundesbanks ordförande Jens Weidmann för den tyska tidningen Blid. Det rapporterar Reuters.

"Vi tog tillbaka betydligt mer guld till Tyskland under 2016 än vad som ursprungligen var planerat. Vid det här laget finns nästan hälften av guldreserven i Tyskland", sa Weidmann. Bundesbank har sedan 2013 arbetat med att få hem minst hälften av det tyska guldet för förvaring i Frankfurt.

Tyskland, som har världens näst största guldreserv, har nu omkring 1.600 ton av guldreserven i landet. Fram till 2020 väntas landet förvara omkring 1.700 ton av sitt guld på hemmaplan.

Krisen i eurozonen har fått många tyskar att kräva att allt guld ska tas hem. Några har dessutom ifrågasatt om guldet faktiskt existerar och därför krävt att Bundesbank publicerar en detaljer om guldreserven, vilket gjordes i fjol.

Spekulationerna om guldet späddes på när Tyskland bad om att få inspektera guldet hos i Federal Reserves valv i New York, men nekades tillgång till guldet.

Totalt uppgår landets guldreserv till 3.381 ton guld.

Den tyska guldreserven skickades under kalla kriget till New York, Paris och London av rädsla för att den skulle falla i Sovjetunionens händer i händelse av en invasion från öst.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?