Annons

Tyskland manar till samarbete i skattehärva

Tysklands finansminister Olaf Scholz manar sina europeiska motsvarigheter till samarbete i kölvattnet av den omfattande skattehärvan med aktieutdelningar som avslöjats.

I den så kallade cum-ex-härvan har skattebetalare gått miste om mångmiljardbelopp. Den bottnar i en komplicerad handel med aktier precis före eller efter utdelningsdagen som gjorde att ägandet blev diffust, systemet lurades och att personer kunde få tillbaka skatt som aldrig betalades in.

"Cum-ex-affärerna var en riktig skandal som kostade staten och hederliga medborgare miljarder", säger Olaf Scholz i en kommentar.

Han fördömer också upplägget, som var möjligt i Tyskland fram till 2012 och som det även fanns en variant på i Danmark fram till 2015 – även om fler länder har drabbats.

"Sådana knep orsakar ilska. Det är bra om vi inom EU pratar om utbytet av information och om det måste förbättras", säger Scholz.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?