1515

Tyskland: Jamaica-koalition kan regera efter valet

Angela Merkels kristdemokrater går av allt att döma segrande ur helgens tyska val, men utan parlamentsmajoritet ingen regering. Blir det ännu ett konvenansäktenskap med socialdemokrater — eller ny mark med liberaler och gröna?

TOPPMÖTE. Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffar Donald Trump i Vita huset på fredagen. Även om EU:s framtida öde inte är beroende av amerikanskt stöd finns många fördelar med en fortsatt stark transatlantisk länk.
TOPPMÖTE. Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffar Donald Trump i Vita huset på fredagen. Även om EU:s framtida öde inte är beroende av amerikanskt stöd finns många fördelar med en fortsatt stark transatlantisk länk.Bild:Alik Keplicz

Det är svårt att missa Christian Lindners ansikte. Berlins gator är tapetserade med liberala FDP:s valaffischer, och partiledaren är avbildad på de flesta. Bland annat på lyktstolparna utanför partihögkvarteret i Hans-Dietrich-Genscher-Haus i stadsdelen Mitte, uppkallat efter den legendariske utrikesministern och vicekanslern som under många år var Västtysklands toppdiplomat. FDP har hamnat i centrum för diskussionerna om vilka Angela Merkels kristdemokratiska

CDU egentligen ska bilda regering med när partiet av allt att döma tar hem segern i söndagens val. Utifrån det nuvarande opinionsläget finns bara två politiskt och matematiskt möjliga regeringskonstellationer: antingen en fortsatt stor koalition med CDU, dess bayerska systerparti CSU och socialdemokratiska SPD, eller en "Jamaicakoalition" — kallad så på grund av partiernas färger, svart, gul, grön, som Jamaicas flagga — med CDU/CSU, liberala FDP och De gröna.

"Jag kan tänka mig att det blir Jamaica. Man måste se till vad som är realistiskt, och acceptera det minst dåliga alternativet", säger Berlinbon Frank Schmischke, som kommer gående på Friedrichstrasse alldeles i närheten av FDP-huset.

Helst skulle han vilja se en ren högerkoalition, där FDP bidrar med nya idéer och CDU med stabilitet och konservatism. Om valresultatet medger så är ett sådant samarbete också det mest sannolika, tror partiforskaren Hendrik Träger.

"För närvarande har de ingen egen majoritet, men det är inte långt därifrån. Om det fungerar skulle man antagligen ingå en sådan koalition, säger Träger, som är doktor i statsvetenskap vid universitetet i Leipzig", på telefon till TT.

Kristdemokrater och liberaler har en lång historia av regeringssamarbeten i Tyskland. Sist gick det dock inget vidare — den svartgula koalitionen som styrde mellan 2009 och 2013 plågades av interna konflikter och det hela slutade med att FDP åkte ur parlamentet för första gången i förbundsrepublikens historia.

"Innehållsmässigt står CDU närmare FDP än De gröna, men på ett personligt plan är jag inte så säker. Kanske skulle Merkel hellre samarbeta med De grönas toppkandidater Katrin Göring-Eckardt och Cem Özdemir, jag tror att hon tycker att Lindner är lite väl ombytlig", säger Träger.

En Jamaicakoalition vore ny mark. Konstellationen har prövats två gånger på delstatsnivå. I Saarland föll regeringen efter två och ett halvt år, i förbundslandet Schleswig-Holstein är samarbetet fortfarande i sin linda.

"FDP och De gröna är överens i frågor om dataskydd och frihet. Även när det gäller övervakning är man ense om att det är negativt med för mycket av det, och i frågan om samkönade äktenskap står man väldigt nära varandra. I den ekonomiska politiken, däremot, finns det mer som splittrar än enar, säger Träger.

"CDU och De gröna har helt klart närmat sig varandra de senaste årtiondena. Det hänger ihop med att Merkel fört CDU mot den politiska mitten. Men man får inte glömma CSU, som också ingår i unionen. Mellan CSU och De gröna ser jag stor konfliktpotential vad gäller flykting- och asylpolitiken".

Även en fortsatt stor koalition vore en möjlighet, men det kan också tänkas att Socialdemokraterna vill gå i opposition för att återhämta sig.

"Om man tittar på de senaste tre mandatperioderna kan man konstatera att den som regerar med Merkel alltid blir en förlorare, säger Träger.

SPD skulle göra sig bra som ett starkt oppositionsparti, tror psykiatern Simon Wolf, som arbetar på Charitésjukhuset alldeles i närheten av Hans-Dietrich-Genscher-Haus. FDP har han inte mycket till övers för.

"Jag kan inte påstå att jag är något stort fan. Möjligen kan det vara bra som motvikt till AFD", säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?