1515
Annons

Tyskland inför extra gasavgift

Tyskland kommer införa en extra gasavgift på cirka 2,4 eurocent per kilowattimme med syftet att fördela de höga energikostnaderna. Det skriver bland annat nyhetsbyrån dpa. 

Foto:Stefan Sauer

Avgiften kommer introduceras i oktober och kan betyda att en familj på fyra kommer behöva betala runt 500 euro mer i kostnader. Den förväntas sträcka sig till 1 april 2024. 

Beslutet att införa avgiften kommer efter att det statliga ryska bolaget Gazprom dragit ned på sina leveranser till Europa. Tyskland är sedan tidigare beroende av rysk energi, vilket har gjort att landet fått konsekvenser som en högre inflation. 

I ett marknadsbrev skriver den tyska storbanken Commerzbank att avgiften sannolikt kommer få inflationen att stiga över 9 procent vid årsskiftet.  

”I juli var gaspriserna för befintliga kunder i genomsnitt redan mer än 50 procent högre än genomsnittet för 2021, och gasavgiften kommer nu att driva upp dem ytterligare. Totalt sett kommer naturgaspriserna sannolikt att vara ungefär dubbelt så höga som genomsnittet för förra året när avgiften väl har överförts fullt ut. Om moms tas ut på tilläggsavgiften blir effekten ännu större”, skriver Commerzbank i en kommentar. 

Samtidigt lyfter banken att de tyska gaslagren fyllts upp snabbare än förväntat. I nuläget är de fyllda till runt 76 procent, enligt Commerzbank. Trots det finns det fortfarande risker enligt banken, som att Ryssland kan stänga av sina gasleveranser helt eller att en kall vinter ökar användandet av gas. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera