Annons

Tyskland försvarar Kinahandel trots Hongkong

Tysklands näringsminister Peter Altmaier höjer ett varningens finger för att spoliera relationen med Kina på grund av den omstridda nya säkerhetslagen i Hongkong.

Tysklands näringsminister Peter Altmaier.
Tysklands näringsminister Peter Altmaier.Foto:Joerg Carstensen

Peking rundade i slutet av juni det regionala styret i den tidigare brittiska kolonin och införde en lag som bland annat förbjuder separatism och terrorism, något många bedömare befarar kommer att tolkas i mycket vid bemärkelse. Flera västländer, däribland Storbritannien, USA och Kanada, har reagerat starkt, men Altmaier manar till besinning.

”Det har alltid varit västländernas och EU:s linje att internationella handelsrelationer inte bara kan bygga på hur demokratiskt ett land är”, säger han till Frankfurter Allgemeine.

Altmaier, en nära förtrogen till förbundskansler Angela Merkel, hävdar dock att försvar för mänskliga rättigheter har högsta prioritet för tyska regeringen, även i förhållande till Kina.

”Jag är övertygad om att länder som Kina på lång sikt bara kan vara ekonomiskt framgångsrika om grundläggande rättsstatliga principer upprätthålls”, säger han.

Kina är Tysklands viktigaste handelspartner. I fjol uppgick den gemensamma handeln till 205,7 miljarder euro, enligt tyska statistikmyndigheten.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?