1515
Annons

Tyskland ber Polen om förlåtelse för kriget

Tysklands president ber Polen om förlåtelse för anfallskriget som inleddes för 80 år sedan och som utlöste andra världskriget.

Polens premiärminister säger att landet måste kräva kompensation för befolkningens lidande.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier bad Polen om förlåtelse för anfallskriget.
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier bad Polen om förlåtelse för anfallskriget.Foto:Czarek Sokolowski
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, Polens president Andrzej Duda och USA:s vicepresident Mike Pence.
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, Polens president Andrzej Duda och USA:s vicepresident Mike Pence.Foto:Petr David Josek

Den första av flera minnesceremonier inleddes klockan 04.40 på lördagsmorgonen i Wieluń. Klockslaget utgör den ungefärliga tidpunkten för andra världskrigets första bomber som föll över staden den 1 september 1939 när det nazistiska Tyskland anföll Polen, skriver Der Tagesspiegel.

På plats under ceremonin fanns Polens president Andrzej Duda och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.

”Jag bugar mig för överfallets offer i Wieluń. Jag bugar mig för det tyska våldsväldets polska offer. Och jag ber om förlåtelse”, sade Steinmeier enligt tidningen.

Ett sjukhus blev bombernas första mål. Omkring 1.200 invånare dödades i anfallet som raserade större delen av staden.

”Wieluń var en vårdkase, en terrorattack genomförd av det tyska flygvapnet och ett förebud om vad skulle följa under de kommande sex åren”, sade Steinmeier.

Kriget i Europa varade fram till den 8 maj 1945, och i Asien fram till den 2 september samma år när Japan kapitulerade. Uppskattningsvis 50–80 miljoner människor dödades, mördades, svalt ihjäl eller dog av sjukdomar under kriget. Omkring sex miljoner av dödsoffren var polacker.

Flera ceremonier hölls under lördagen runtom i Polen. Landet högtidlighåller krigets utbrott i motsats till fredsslutet eftersom det efterföljdes av en sovjetisk ockupation. En av ceremonierna hölls i hamnstaden Gdansk där ett av krigets första fältslag utspelade sig.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki ägnade delar av sitt tal åt att prata om de omfattande materiella, själsliga och finansiella skador som Tyskland åsamkade Polen, skriver Reuters.

”Vi måste prata om dessa förluster, vi måste minnas, vi måste kräva sanningen och kräva kompensation”, sade Morawiecki.

Det högernationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) har återkommande krävt kompensation från Tyskland, som i sin tur förklarat att alla ekonomiska krav på Tyskland för kriget har klarats upp. Kritiker anklagar PiS för att använda sig av frågan för att elda på nationalismen inför parlamentsvalet i oktober, och på så sätt stärka sina chanser att vinna ännu en gång, enligt Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin var inte inbjuden på grund av den ryska annekteringen av Krim under 2014. Polens president Andrzej Duda beskyllde Ryssland för imperialistiska tendenser, särskilt för erövringen av landområden i Georgien och Ukraina.

”På senare tid har vi sett hur imperialistiska tendenser har återkommit i Europa, försök att ändra landsgränser med våld, attacker mot andra stater, tagande av land, förslavande av invånare”, sade Duda.

Ryssland var det dominerande landet i Sovjetunionen som anföll Polen den 17 september 1939 efter en icke-angreppspakt med Tyskland som delade landet mellan sig. Sovjetunionen anslöt sig senare till de allierade när Tyskland anföll 1941.

USA:s vicepresident Mike Pence, som rest till Polen i stället för Donald Trump som stannat i USA på grund av orkanen Dorian, hyllade det polska motståndet under kriget.

”Ingen kämpade med mer tapperhet, beslutsamhet och berättigad ilska än polackerna”, sade Pence.

Londons borgmästare Sadiq Khan varnade för högerpopulistiska vindar i vår tid som påminner om dem som föregick krigsutbrottet.

”Titta på några av de saker som sker i Europa. Folk försöker att så split genom att använda sig av ett hatiskt språkbruk, genom att göra människor till syndabockar på grund av deras sexuella läggning, på grund av deras etniska ursprung, på grund av deras tro, eller på grund av vilka de är”, sade Khan.

Riksåklagare sågar Lundinadvokaters miljonkrav

Över 90 miljoner kronor vill Lundintoppen Alex Schneiters tre advokater ha i ersättning för sitt arbete med krigsbrottsutredningen mot honom.

Ett rejält saltat arvode – där kostnadsräkningen dessutom är oklar kring vad försvararna egentligen vill ha betalt för, enligt en starkt kritisk riksåklagare.

Den över ett årtionde långa utredningen mot Lundin Oils tidigare vd Alex Schneiter och styrelseordförande Ian Lundin om medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan har lett till en rejäl rad juridiska turer.

Nu är det dags för ännu en, som rör notan för Schneiters tre privata försvarare – advokaterna Per E Samuelson, Johan Rainer och Olle Kullinger – samt ersättning för det som kallas ”utlägg och bevisning”.

Åtalet mot Schneiter har blivit en fråga för Högsta domstolen, och dit har den förre Lundin-vd:n nyligen lämnat in ett underlag om hur mycket ersättning han anser sig ha rätt att få från staten, för bland annat advokatkostnaderna. Sammanlagt rör det sig om drygt 94 miljoner kronor, varav 91 miljoner utgörs av advokatarvodet. 

Under onsdagen lämnade riksåklagare (RÅ) Petra Lundh in ett yttrande över detta, och bakom ”juridiskan” rör det sig på ren svenska om en redig känga mot försvaret.

RÅ konstaterar att det försvararna begär motsvarar en timkostnad på i snitt 4 000 kronor, vilket är nästan tre gånger så mycket som offentliga försvarare normalt får. Hon skriver samtidigt att det försvararna haft att göra utgör ”sedvanliga försvararuppgifter i en omfattande förundersökning” men noterar att det sätt de jobbat på varit ”påfallande resurskrävande” sett till vad advokaterna faktiskt haft att göra.

Som exempel nämner Lundh att Schneiter vid förhören alltid haft minst två svenska försvarare med sig, och att olika skrivelser som arbetats fram varit mer omfattande än vad som hade behövts.

”Försvararna har alltså, redan utifrån det som går att granska, överarbetat målet”, skriver RÅ. 

Hon ifrågasätter också att försvaret anlitat olika sakkunniga som skrivit expertutlåtanden för höga kostnader. Exempelvis nämns ett 23-sidigt yttrande från en professor, som utslaget per sida kostat 17 000 kronor. Behovet av olika expertutlåtanden rimmar dessutom illa med advokaternas argument om att fallet krävt särskilt kvalificerade försvarare, konstaterar RÅ.

Slutligen pekar Petra Lundh även på brister i advokaternas kostnadsräkning. RÅ beskriver hur flera månaders arbete kan redovisas övergripande och kortfattat, med beskrivningar som ”ett stort antal egna utredningsåtgärder” eller ”flertalet genomgångar”.

”Sammanfattningsvis är det min uppfattning att kostnadsräkningen är alltför bristfällig för att läggas till grund för ett beslut om ersättning av allmänna medel men att det, såvitt det går att granska, står klart att ersättningsanspråket vida överstiger det som varit skäligen motiverat för att Schneiter skulle kunna ta tillvara sin rätt”, skriver hon.

Advokat Olle Kullinger säger till TT att de kostnader som fakturerats är skäliga.

”Skälet till att kostnaderna är så omfattande beror inte på vår klient eller på oss utan på att åklagaren drivit en utredning i snart 13 år som varit långsam och vidlyftig. Det är självklart att ingen hade velat att de här kostnaderna skulle uppkomma”, säger Olle Kullinger.

Advokat John Rainer skriver till TT att han hänvisar till Olle Kullingers kommentar vilken han skriver att han också står bakom.

TT har även sökt Per E Samuelson för en kommentar.

Både Alex Schneiter och Ian Lundin nekar till brott.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera