1515

Tyskland ber Polen om förlåtelse för kriget

Tysklands president ber Polen om förlåtelse för anfallskriget som inleddes för 80 år sedan och som utlöste andra världskriget.

Polens premiärminister säger att landet måste kräva kompensation för befolkningens lidande.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier bad Polen om förlåtelse för anfallskriget.
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier bad Polen om förlåtelse för anfallskriget.Foto:Czarek Sokolowski
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, Polens president Andrzej Duda och USA:s vicepresident Mike Pence.
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, Polens president Andrzej Duda och USA:s vicepresident Mike Pence.Foto:Petr David Josek

Den första av flera minnesceremonier inleddes klockan 04.40 på lördagsmorgonen i Wieluń. Klockslaget utgör den ungefärliga tidpunkten för andra världskrigets första bomber som föll över staden den 1 september 1939 när det nazistiska Tyskland anföll Polen, skriver Der Tagesspiegel.

På plats under ceremonin fanns Polens president Andrzej Duda och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.

”Jag bugar mig för överfallets offer i Wieluń. Jag bugar mig för det tyska våldsväldets polska offer. Och jag ber om förlåtelse”, sade Steinmeier enligt tidningen.

Ett sjukhus blev bombernas första mål. Omkring 1.200 invånare dödades i anfallet som raserade större delen av staden.

”Wieluń var en vårdkase, en terrorattack genomförd av det tyska flygvapnet och ett förebud om vad skulle följa under de kommande sex åren”, sade Steinmeier.

Kriget i Europa varade fram till den 8 maj 1945, och i Asien fram till den 2 september samma år när Japan kapitulerade. Uppskattningsvis 50–80 miljoner människor dödades, mördades, svalt ihjäl eller dog av sjukdomar under kriget. Omkring sex miljoner av dödsoffren var polacker.

Flera ceremonier hölls under lördagen runtom i Polen. Landet högtidlighåller krigets utbrott i motsats till fredsslutet eftersom det efterföljdes av en sovjetisk ockupation. En av ceremonierna hölls i hamnstaden Gdansk där ett av krigets första fältslag utspelade sig.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki ägnade delar av sitt tal åt att prata om de omfattande materiella, själsliga och finansiella skador som Tyskland åsamkade Polen, skriver Reuters.

”Vi måste prata om dessa förluster, vi måste minnas, vi måste kräva sanningen och kräva kompensation”, sade Morawiecki.

Det högernationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) har återkommande krävt kompensation från Tyskland, som i sin tur förklarat att alla ekonomiska krav på Tyskland för kriget har klarats upp. Kritiker anklagar PiS för att använda sig av frågan för att elda på nationalismen inför parlamentsvalet i oktober, och på så sätt stärka sina chanser att vinna ännu en gång, enligt Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin var inte inbjuden på grund av den ryska annekteringen av Krim under 2014. Polens president Andrzej Duda beskyllde Ryssland för imperialistiska tendenser, särskilt för erövringen av landområden i Georgien och Ukraina.

”På senare tid har vi sett hur imperialistiska tendenser har återkommit i Europa, försök att ändra landsgränser med våld, attacker mot andra stater, tagande av land, förslavande av invånare”, sade Duda.

Ryssland var det dominerande landet i Sovjetunionen som anföll Polen den 17 september 1939 efter en icke-angreppspakt med Tyskland som delade landet mellan sig. Sovjetunionen anslöt sig senare till de allierade när Tyskland anföll 1941.

USA:s vicepresident Mike Pence, som rest till Polen i stället för Donald Trump som stannat i USA på grund av orkanen Dorian, hyllade det polska motståndet under kriget.

”Ingen kämpade med mer tapperhet, beslutsamhet och berättigad ilska än polackerna”, sade Pence.

Londons borgmästare Sadiq Khan varnade för högerpopulistiska vindar i vår tid som påminner om dem som föregick krigsutbrottet.

”Titta på några av de saker som sker i Europa. Folk försöker att så split genom att använda sig av ett hatiskt språkbruk, genom att göra människor till syndabockar på grund av deras sexuella läggning, på grund av deras etniska ursprung, på grund av deras tro, eller på grund av vilka de är”, sade Khan.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?