ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Tyskland ber Polen om förlåtelse för kriget

  • Tysklands president Frank-Walter Steinmeier bad Polen om förlåtelse för anfallskriget. Foto: Czarek Sokolowski
  • Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, Polens president Andrzej Duda och USA:s vicepresident Mike Pence. Foto: Petr David Josek

Tysklands president ber Polen om förlåtelse för anfallskriget som inleddes för 80 år sedan och som utlöste andra världskriget.

Polens premiärminister säger att landet måste kräva kompensation för befolkningens lidande.

Den första av flera minnesceremonier inleddes klockan 04.40 på lördagsmorgonen i Wieluń. Klockslaget utgör den ungefärliga tidpunkten för andra världskrigets första bomber som föll över staden den 1 september 1939 när det nazistiska Tyskland anföll Polen, skriver Der Tagesspiegel.

På plats under ceremonin fanns Polens president Andrzej Duda och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.

”Jag bugar mig för överfallets offer i Wieluń. Jag bugar mig för det tyska våldsväldets polska offer. Och jag ber om förlåtelse”, sade Steinmeier enligt tidningen.

Ett sjukhus blev bombernas första mål. Omkring 1.200 invånare dödades i anfallet som raserade större delen av staden.

”Wieluń var en vårdkase, en terrorattack genomförd av det tyska flygvapnet och ett förebud om vad skulle följa under de kommande sex åren”, sade Steinmeier.

Kriget i Europa varade fram till den 8 maj 1945, och i Asien fram till den 2 september samma år när Japan kapitulerade. Uppskattningsvis 50–80 miljoner människor dödades, mördades, svalt ihjäl eller dog av sjukdomar under kriget. Omkring sex miljoner av dödsoffren var polacker.

Flera ceremonier hölls under lördagen runtom i Polen. Landet högtidlighåller krigets utbrott i motsats till fredsslutet eftersom det efterföljdes av en sovjetisk ockupation. En av ceremonierna hölls i hamnstaden Gdansk där ett av krigets första fältslag utspelade sig.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki ägnade delar av sitt tal åt att prata om de omfattande materiella, själsliga och finansiella skador som Tyskland åsamkade Polen, skriver Reuters.

”Vi måste prata om dessa förluster, vi måste minnas, vi måste kräva sanningen och kräva kompensation”, sade Morawiecki.

Det högernationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) har återkommande krävt kompensation från Tyskland, som i sin tur förklarat att alla ekonomiska krav på Tyskland för kriget har klarats upp. Kritiker anklagar PiS för att använda sig av frågan för att elda på nationalismen inför parlamentsvalet i oktober, och på så sätt stärka sina chanser att vinna ännu en gång, enligt Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin var inte inbjuden på grund av den ryska annekteringen av Krim under 2014. Polens president Andrzej Duda beskyllde Ryssland för imperialistiska tendenser, särskilt för erövringen av landområden i Georgien och Ukraina.

”På senare tid har vi sett hur imperialistiska tendenser har återkommit i Europa, försök att ändra landsgränser med våld, attacker mot andra stater, tagande av land, förslavande av invånare”, sade Duda.

Ryssland var det dominerande landet i Sovjetunionen som anföll Polen den 17 september 1939 efter en icke-angreppspakt med Tyskland som delade landet mellan sig. Sovjetunionen anslöt sig senare till de allierade när Tyskland anföll 1941.

USA:s vicepresident Mike Pence, som rest till Polen i stället för Donald Trump som stannat i USA på grund av orkanen Dorian, hyllade det polska motståndet under kriget.

”Ingen kämpade med mer tapperhet, beslutsamhet och berättigad ilska än polackerna”, sade Pence.

Londons borgmästare Sadiq Khan varnade för högerpopulistiska vindar i vår tid som påminner om dem som föregick krigsutbrottet.

”Titta på några av de saker som sker i Europa. Folk försöker att så split genom att använda sig av ett hatiskt språkbruk, genom att göra människor till syndabockar på grund av deras sexuella läggning, på grund av deras etniska ursprung, på grund av deras tro, eller på grund av vilka de är”, sade Khan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer