Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock försvarar Sveriges och Finlands ambitioner att gå med i Nato, och går emot kritiken från Turkiets president Reccep Tayip Erdogan.
Sedan i torsdags har representanter för G7-länderna Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien och Tyskland mötts i norra Tyskland. Dessutom har företrädare för EU närvarat, och på fredagen deltog även Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.
Efter det avslutade G7-mötet, och inför ett möte i Berlin med Natos utrikesministrar, uttalade sig Annalena Baerbock, Tysklands utrikesminister, om president Erdogans invändningar mot att Sverige och Finland skulle bli medlemmar i den transatlantiska militära pakten.
Sverige och Finland är ”fasta demokratier som har levt i fred med sina grannar i decennier”, sa Baerbock enligt den tyska public service-radiokanalen Bayerische Rundfunk.
På fredagen anklagade Reccep Tayip Erdogan Sverige och Finland för att ge en fristad, ”agera som vandrarhem” åt kurdiska terrorister.
Annalena Baerbock hyllade de nordiska ländernas potentiella bidrag till Nato.
”Varje demokratiskt land borde vara nöjt när demokratier med stark försvarsförmåga stärker den västerländska militäralliansen”, sa Annalena Baerbock, som representerar De Gröna.
På mötet sa också ministern att det är upp till varje land att fritt bestämma vilka allianser de vill ingå.
Hon betonade även att den tyska regeringen har gjort mycket klart att den stödjer en eventuell anslutning om de två länderna lämnar in en medlemsansökan.
G7 består av, förutom de länder som deltog på mötet i Tyskland, även av USA, och definieras som världens sju rikaste liberala demokratier.
Gruppen har inget formellt medlemstraktat eller någon permanent organisation.