Annons

Tyska regeringskoalitionen enig om vätgasstrategi

Tysklands regeringskoalition har länge haft en klimatsatsning i vardande, inklusive den vätgasstrategi som låg inom ramen för detta. På måndagen nåddes dock enighet, enligt Handelsblatt, som beskriver processen som ”ett stökigt men avgörande steg för en federal strategi som manglats i månader”.

Förbundskansler Angela Merkel väntas på onsdag underteckna miljösatsningen, där vätgasstrategin ingår, enligt Handelsblatt.

Enligt vätgasstrategins paragrafer i det stimulanspaket som presenterades på onsdagen i förra veckan och som utgör ramverk för klimatsatsningen utlovade regeringen en ”expressplan”, vilket nu ska implementeras.

7 miljarder euro utlovas i form av marknadslanseringar av vätgassatsningar i Tyskland, och ytterligare 2 miljarder euro till utvecklingen av internationella samverkansprojekt.

Norden har tagit en ledande ställning inom industrin med ett flertal börsraketer som följd. Småspararfavoriterna Powercell och Nel har mångdubblat sina börsvärden och mindre bolag som Cell Impact och Metacon har också rönt intresse att döma av aktiekursutvecklingen.

Tyskland har dock av flera analytiker uppgetts vara en av nyckelmarknaderna, givet det i landet stora beroendet av energislag som kol med betydligt tyngre klimatavtryck än i de nordiska ländernas vatten- och vindkraft.

Även industritungviktare som SSAB och Volvo har ingått stora projekt med siktet inställt på kommersialisering av olika vätgasapplikationer. SSAB har ett utvecklingsprojekt för tillverkning av så kallat ”grönt stål”, som kommer bort från nyttjandet av kol i upphettningsprocessen.

Volvo tecknade i slutet av april avtal om ett samriskprojekt med tyska Daimler, värt 6,5 miljarder kronor, med avsikt att på stor skala producera bränsleceller. Projektet beskrevs inte enbart vara inriktat för nyttjande för fordonsbranschen utan också inom samhällsnyttiga applikationer i allmänhet.

”Genom att kombinera Volvokoncernens och Daimlers erfarenhet inom det här området kan vi öka hastigheten i den här utvecklingen, vilket är bra både för våra kunder och för samhället i stort”, skrev Volvos vd Martin Lundstedt i pressmeddelandet där det svensk-tyska samarbetet aviserades.


Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?