ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Tyska regeringen räknar med ”oordnad brexit”

Den tyska regeringen förbereder för en oordnad, avtalslös brexit den 31 oktober.

Det uppgav affärstidningen Handelsblatt på torsdagen.

Vid G7-mötet i franska Biarritz nästa helg ska Boris Johnson träffa några av sina EU-kollegor, bland annat Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Angela Merkel, för första gången sedan han blev premiärminister.

Den tyska regeringen räknar med att britten använder scenen för ”ett stort framträdande” om brexitförhandlingarna, enligt ett internt arbetspapper från det tyska finansministeriet.

Det är för tillfället ”inte förutsebart att premiärminister Johnson ändrar sin hårda förhandlingsposition”, enligt arbetspapperet till finansminister Olaf Scholz.

Samtidigt håller EU fast vid kravet på en nödlösning, backstop, för gränsen mellan Nordirland och Irland efter brexit. Även om man skulle ändra i utträdesavtalet är det osäkert om Boris Johnson skulle få ja i parlamentet. Företrädaren Theresa May misslyckades tre gånger.

”Mot denna bakgrund är det viktigt att hålla fast vid den hittillsvarande linjen”, fortsätter finansministeriet.

Förberedelserna för en oordnad brexit är ”till stora delar avslutad” både från Tysklands och EU:s sida. EU-kommissionen planerar inte heller några nya nödåtgärder, enligt arbetspapperet. För vissa övergångsregler, som för clearing, måste man dock anpassa tidsfristerna på grund av förseningen för brexit, som egentligen skulle ha skett redan den 28 mars.

Därmed är det en ”hög sannolikhet” för att Storbritannien lämnar EU utan utträdesavtal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer