Tyska regeringen lättar på miljöreglerna – vill undvika dieselförbud

Tysklands regering aviserar lättade miljöregler för att städer ska slippa införa körförbud för äldre dieselbilar. Beskedet möts med hård kritik från miljögrupper.

En rad tyska städer har infört eller planerar att införa miljözoner där äldre dieselfordon förbjuds, i syfte att få ner halterna av kvävedioxid under EU:s gränsvärde på högst 40 mikrogram per kubikmeter. Ytterligare flera städer är på väg att följa efter.

I flera fall är det domstolar som har krävt att förbuden införs. Senaste domen föll på torsdagen när delstaten Nordrhein-Westfalen beordrades att förbjuda äldre dieselfordon i flera zoner, bland annat längs en sträcka av motorvägen A40 genom Ruhrområdet.

Förbudet, som ska träda i kraft nästa år, är ett resultat av att den miljömärkta lobbygruppen DUH stämt delstaten.

Miljözonerna har upprört bilägare som fruktar att deras dieselfordon ska tappa i värde. Nu föreslår regeringen att tröskeln för när städer måste införa miljözoner ska höjas från 40 till 50 mikrogram kväveoxid per kubikmeter. Dessutom föreslås att fordon av de äldre dielseklasserna Euro 4 och 5 som släpper ut mindre än 270 mikrogram per kilometer ska få köra i miljözonerna.

Förslagen måste godkännas av den tyska förbundsdagen.

"Regeringen har uppenbarligen gripits av panik. Det finns ingen annan förklaring till att skynda fram en lagändring som på flera sätt kränker EU-rätten", säger Jürgen Resch, chef för DUH.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?