Annons

Tyska regeringen fördömer våldsamma coronaprotester

Högerextrema demonstranter försökte storma det tyska riksdagshuset i samband med lördagens coronaskeptiska demonstration i Berlin. Tilltaget väcker avsky och bestörtning i Tyskland.

”Riksdagshuset är platsen för vårt parlament och symboliskt centrum för vår fria demokrati. Att upprorsmakare och extremister utnyttjar det för sina egna syften är outhärdligt”, säger inrikesminister Horst Seeehofer till Bild am Sonntag.

Bland demonstranterna som lyckades ta sig ända fram till rikdagsbyggnadens dörrar innan de drevs bort av polis med pepparspray fanns flera med svart, vit och röda så kallade riksflaggor och andra symboler som förknippas med extremhögern.

Utrikesminister Heiko Maas skriver på Twitter att ”Riksflaggor framför parlamentet är en skam”. Finansminister Olaf Scholz skriver att riksflaggor och flaggor från kejsartiden ”inte har framför den tyska riksdagen att göra”.

Enligt myndigheternas uppskattningar deltog runt 38 000 människor i demonstrationerna. Runt 300 frihetsberövades, cirka 200 av dem framför Rysslands ambassad, där högerextrema kastade stenar och flaskor mot polisen. Enligt polisen förekom även fritagningar av frihetsberövade, skriver Franfurter Allgemeine Zeitung.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?