1515

Tyska politiker svingar mot USA efter Deutsche-krav

Storbanken Deutsche Bank har varit under press de senaste veckorna i spåren av ett skadeståndskrav från det amerikanska justitiedepartementets. Nu sluter tyska politiker upp bakom bankbjässen och liknar boten vid ekonomisk krigsföring. Det skriver Financial Times.

Peter Ramsauer, ordförande för det tyska parlamentets ekonomiska kommitté.
Peter Ramsauer, ordförande för det tyska parlamentets ekonomiska kommitté.Bild:Gero Breloer/TT

Det har stormat ordentligt kring Deutsche Bank sedan det amerikanska justitiedepartementet för ett par veckor sedan krävde banken på 120 miljarder kronor för gamla synder från finanskrisen. I slutet av förra veckan nådde bankens aktie den lägsta nivån sedan 1983 innan den studsade tillbaka på fredagen efter rykten om att justitiedepartementet var berett att pruta ned skadeståndskravet till 46 miljarder kronor.

I en intervju med tyska Welt am Sonntag sa Peter Ramsauer, ordförande för det tyska parlamentets ekonomiska kommitté, att det amerikanska justitiedepartementets bot ”liknar ekonomisk krigsföring”. Han sa även att USA har en historia av att utnyttja alla tillfällen att i princip bedriva handelskrig om det gynnar den egna ekonomin och att Deutsche Banks saftiga bot var det senaste exemplet av detta, skriver Financial Times.

Den tyska EU-parlamentarikern Markus Ferber verkar vara av en liknande åsikt och säger till Welt att timingen och storleken på boten tyder på att rör sig om ett svar på EU:s beslut att kräva den amerikanska teknikjätten Apple på 123 miljarder kronor i slutet av augusti, skriver Financial Times.

Tysklands finansminister Sigmar Gabriel är dock mer kritisk till Deutsche Banks hantering av sina problem och enligt Reuters vevade han på söndagen mot ”oansvariga” chefer vars agerande nu gör att tusentals jobb är i fara.

”Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta över att banken som gjorde spekulation till en affärsmodell nu anser sig vara ett offer för spekulation”, sa Sigmar Gabriel på söndagen i såren av att Deutsche Banks vd John Cryan förra veckan beklagade sig över att marknadskrafter underminerade förtroendet för banken.

”Faktum är att tusentals människor nu kommer förlora sina jobb. De får nu ta ansvaret för galenskap som genomförts av oansvariga chefer”, fortsatte han enligt Reuters.


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software.
Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software.

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software.

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

Om Tableau Software

Tableau, som är en del av Salesforce, hjälper människor att omvandla data till insikter som leder till handling. Visuella analyser utan begränsningar låter dig utforska fritt. Skapa dashboards och utför ad hoc-analyser med bara några klick. Dela ditt arbete med vem du vill och påverka din verksamhet. Allt från globala koncerner till startups och småföretagare över hela världen använder Tableau för att se och förstå sin data.

Läs mer här

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?