1515

Tyska näringslivet: Öka takten, Merkel

Sveriges största handelspartner, Tyskland, har nu fått vänta rekordlänge på en ny regering. Samtal startar under julhelgen, men resultat dröjer troligen till våren.

Näringslivet kräver nu att förbundskansler Angela Merkel skyndar på förhandlingarna med Socialdemokraternas Martin Schulz.

Angela Merkel.
Angela Merkel.Bild:AP

I tisdags hade Tyskland stått utan ny regering i 86 dagar efter valet, nytt rekord, och det dröjer troligen flera månader innan en ny står klar.

"Vi behöver en hållbar och beslutskraftig och regering. Därför måste politikerna komma framåt med regeringsbildningen", säger Hans Peter Wollseifer, ordförande för den tyska Hantverkskammaren, till nyhetsbyrån DPA.

Hela 71 procent av tyskarna har ingen förståelse för att det ska ta så länge att bilda en ny regering, enligt en opinionsundersökning för tv-kanalerna RTL och NTV. Bara 23 procent anser att partierna ska "ta sig tid".

Socialdemokraterna SPD har efter lång betänketid öppnat för samtal med Kristdemokraterna CDU och bayerska CSU om att fortsätta den stora koalition, GroKo på tyska, som har styrt Tyskland de senaste fyra åren.

"Mycket står på spel. Vi har ambitiösa mål. Jullovet är inställt för flera av oss", sa Martin Schulz efter partiledningens beslut att starta sonderingssamtal.

På onsdagen meddelade partierna att formella regeringsförhandlingar ska inledas den 7 januari och att resultatet av dessa inledande samtal ska komma senast 12 januari.

Dessa ska vara klara i mitten av januari. Därefter ska en snabbinkallad SPD-kongress besluta om det är läge att starta regelrätta förhandlingar, och skicka frågan till medlemmarna.

Hubert Fromlet, affilierad professor vid Linnéuniversitetet och senior rådgivare till Tysk-svenska handelskammaren, anser att den långa väntetiden kan påverka investeringsbeslut, men att den tyska konjunkturen uppvisar motståndskraft.

"Värre är det dock med Tysklands potentiella bidrag till ett starkare EU, både i politiskt och ekonomiskt avseende."

Han pekar på de planer som Frankrikes president Emmanuel Macron och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har lagt fram, med en eurofinansminister, färre EU-kommissionärer, mer inflytande för EU och därmed mer centralisering.

"Ett snabbt bildande av en välfungerande tysk regering kan vara fundamentalt viktigt för EU:s framtida tillväxt och konkurrenskraft – och därmed också i väsentlig grad för Sveriges ekonomiska perspektiv."

Hubert Fromlet säger att det kan bli strid om ministerposterna i förhandlingarna.

"En svår nöt att knäcka – kanske den svåraste – blir nog att ge Martin Schulz ”rätt” jobb. Helst vill han nog bli utrikesminister, och automatiskt vicekansler, vilket han troligen också är mest lämpad för. Samtidigt tycks den förre SPD-chefen och nuvarande utrikesministern Sigmar Gabriel gilla detta mandat allt bättre", säger han.

Ett alternativ är enligt honom att Sigmar Gabriel, som tidigare var ekonomiminister, blir finansminister.

"Det förefaller inte omöjligt att SPD kan förhandla fram dessa två nyckeldepartement till sig. Det skulle kunna bli resultatet av Angela Merkels försvagade förhandlingsposition", säger Hubert Fromlet.

En tredje möjlighet är att Angela Merkel helt enkelt inrättar en ny ministerpost för Martin Schulz, som fram till årsskiftet var talman i EU-parlamentet.

"Kanske överraskas vi till sist av en speciell tysk EU-minister Martin Schulz med stora befogenheter, vilket troligen vore ett smart drag. Angela Merkel måste i vilket fall som helst sockra Groko-förhandlingarna", säger Hubert Fromlet.

Leif Sjöström, tidigare generalkonsul i Tyskland, ser Hamburgs socialdemokratiska borgmästare Olaf Scholz som en nyckelperson. Denne ingår i den grupp på tolv socialdemokrater som är med i de första samtalen.

"Han spelar en viktig, kanske avgörande, roll i kulisserna. Han har arbetat flitigt på alla nivåer inom partiet, kommer ur ungdomsrörelsen, är vice partiordförande, har regeringserfarenhet både på central och regional nivå, är framgångsrik borgmästare i det blomstrande Hamburg och anses vara den store tänkaren inom partiet. Han har också skrivit viktiga dokument om skatte- och finanspolitik tillsammans med den förre finansministern Wolfgang Schäuble."

Det ökar hans chanser att bli finansminister, tror Leif Sjöström.

"Olaf Scholz har en väl intrimmad stab och ett gott anseende även bland företagare. Han är förmodligen den ur SPD-ledningen som näringslivet håller högst, samtidigt som han har ett starkt socialt samvete. Angela Merkel skulle sannolikt också kunna acceptera och fortsätta ha ett bra samarbete med honom."

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 


Innehåll från GetacceptAnnons

Försäljning digitalt – kan ge upp till 30% högre hitrate

Att sälja digitalt kan lätt förknippas med en opersonlig säljprocess. Det blir svårare att visa vår personlighet, och offerten drunknar i en mailkorg tillsammans med minst tio andra. Så hur gör man för att inte bara klara av, utan till och med förbättra, sin försäljningsprocess när man säljer digitalt? 

– Det handlar om att hitta kommunikationskanaler som inte redan är mättade, säger medgrundaren av Vainu, Mikko Honkanen.

På Vainu har man tagit i bruk GetAccept i sina säljprocesser för att bättre kunna följa varje steg av säljprocessen via data - inte bara genom magkänsla. När de testade att skicka avtal både med och utan GetAccepts videofunktion, fick de högre stängningsfrekvens på de offerter som skickades med videopresentation. 

– Även om många vet att video är bra i alla möjliga sammanhang idag, är det ändå få B2B-bolag som nyttjar det. Därför är det en kommunikationskanal som gör det enkelt att sticka ut, menar Mikko Honkanen.

När Samir Smajic, VD och medgrundare av GetAccept, startade företaget 2015 så var det redan tydligt att digitalt var framtiden för B2B-försäljning. Sedan har utvecklingen gått snabbare än man räknat med.

– Att kunna ge en riktigt bra digital kundupplevelse, dubblar enligt McKinsey & Co sannolikheten för att stänga affären. Och det gör man inte genom att bara skicka en massa mail. E-signering är ett sätt att öka sin hitrate, men adderar man funktioner som engagerar, exempelvis chatt, video, en snygg paketering av sitt avtal och automatiska påminnelser, så ökar sannolikheten ännu mer.

Bland de som använder GetAccept så har de som använder fler engagerande funktioner i sina utskick upp till 30% högre hitrate, än de som endast skickar iväg ett avtal för e-signatur. Ingen vill ha en tråkig säljprocess, och kan man hitta sätt att göra den intressant och interaktiv kommer inte bara kunden bli nöjdare, utan du skapar också en snabbare och smidigare försäljningsprocess. 

– Det ligger kvar en gammal myt om att bolag inte är redo att börja arbeta såhär, och att det bara funkar på mindre affärer. Faktum är att data visar att 70% av företag är beredda att göra affärer upp till fem hundra tusen kronor i en onlinemiljö. En annan vanlig fördom är att kundens kund vill ha det på det traditionella viset. Men det är inte sant. Vi får ständigt kommentarer från våra kunder där de berättar om hur nöjda deras kunder blivit med det nya, förenklade sättet att signera avtal. Och det får våra kunder att se bra ut, säger Samir Smajic. 

Att komma igång med en mer engagerande digital säljprocess behöver varken vara tidskrävande eller svårt. I GetAccept har du allting samlat och får både översikt, automation och kommunikation i ett och samma verktyg. Att komma igång behöver inte ta mer än någon timme - även för det lite större säljteamet. 

Lär dig mer och boka en demo med GetAccept idag! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?