Hoppa till innehållet

Annons

Tyska miljarder bakom rekordvinst för svenska statens kraftbolag

Prissäkringar gjorde att Vattenfall inte kunde dra full nytta av det historiska energiprisrallyt i Europa. En rad stora engångshändelser bidrog till att det statliga kraftbolagets resultat efter skatt ändå rusade till rekordhöga 42 miljarder kronor under årets första nio månader. 

Vd Anna Borg förutspår fortsatt höga priser och volatilitet på energimarknaden.

Vattenfalls vd Anna Borg.
Vattenfalls vd Anna Borg.Foto:TT; Amanda Lindgren

”Situationen i Europa är verkligen dramatisk med historiskt höga priser och exceptionella prisrörelser. Det är absolut risk att detta kommer att fortsätta under vintern, vilket kommer att innebära fortsatta utmaningar för kunderna, men även för oss”, säger Anna Borg. 

De senaste månadernas dramatik med rekordhöga priser på både naturgas och el i Europa har slagit hårt mot energikonsumenterna och gjort att energifrågan hamnat högt även på den politiska dagordningen. 

Och när svenska statens största företag, kraftbolaget Vattenfall, på torsdagen släppte sin kvartalsrapport stod det klart att 2021 så här långt sannolikt varit det resultatmässigt bästa året någonsin. Resultatet efter skatt för januari-september närmast exploderade och stannade på 41,9 miljarder kronor. 

Därmed mångfaldigades vinsten jämfört med motsvarande period förra året då resultatet landade strax under 2 miljarder kronor. Nettoomsättningen ökade samtidigt med endast 2 procent till 116,6 miljarder kronor.

”Vi har haft ett bra år”, säger Anna Borg till Di.

Främst var det en rad stora engångshändelser som uppges ha bidragit till storvinsten. Kompensation från tyska staten för tvångsstängningen av bland annat Vattenfalls tyska reaktorer efter Fukushimaolycken tillsammans med försäljningen av produktionsrättigheter lyfte resultatet med 12,5 miljarder kronor. Och försäljningen av elnätsverksamheten i Berlin gav en reavinst på ytterligare 8,5 miljarder kronor. Därutöver ökade värdet på Vattenfalls så kallade energiderivat med 10,5 miljarder kronor till följd av den kraftiga uppgången på marknaden. 

Men det var ändå inte i första hand elprisrallyt som låg bakom Vattenfalls jättevinst, understryker koncernchefen. Trots att elpriserna rusat var Vattenfalls erhållna pris i Norden till och med lägre än motsvarande period förra året.

”Anledningen är att vi i stor utsträckning använder prissäkringar för att stabilisera vårt resultat”, säger Anna Borg.

Även de ökande skillnaderna mellan prisområden i Sverige där norra Sverige har betydligt lägre prisnivåer än de södra delarna begränsade uppsidan för Vattenfall.

Och trots att prissäkringarna kraftigt dämpat resultatuppgången från de rekordhöga elpriserna är strategin med prissäkringar helt rätt väg, anser Anna Borg.

”Energipriserna är så volatila att det är nödvändigt att begränsa riskerna och stabilisera resultatet. Så sent som förra året var elpriserna rekordlåga.” 

Innehåll från LexusAnnons

Nu lanseras helelektriska Lexus RZ

Ny teknik, snabbladdning – och japansk gästfrihet.

Det var receptet när Lexus ville skapa en unik helelektrisk bil.

Nu lanseras modellen i Sverige och tillverkaren har höga förväntningar.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Omotenashi, det japanska ordet för gästfrihet som fokuserar på att uppfylla alla tänkbara behov, har i decennier varit ett ledord för biltillverkaren Lexus.

Och när företaget tog fram skisserna på den nya interiören i den helelektriska modellen RZ 450e var just gästfrihet en av de viktigaste ingredienserna.

Detaljer som ett panoramatak med dimmer, Dimoramatak, som anpassar ljuset efter förarens (eller passagerarnas) önskningar och ger bättre takhöjd är ett exempel. Värmaren som håller kupén varm utan att ta kraft från batteriet, vilket garanterar komfort under hela resan, är ett annat.

Inuti bilen dominerar en stor pekskärm på 14 tum, och instrumentpanelens element med infravärme ger snabb och energieffektiv värme.

Teknik möter komfort

Lexus RZ 450e är byggd på en ny elbilsplattform som siktar på att maximera potentialen för nästa generations elektrifierade modeller. Den använder BEV-plattformen (e-TNGA) med integrerat litiumjonbatteri och är utrustad med Lexus intelligenta fyrhjulsdriftsystem.

Denna teknik ger en rad fördelar i allt från vridmoment, väghållning till chassikonstruktion.

Komfort och bekvämlighet är högprioriterat i kupén. Och den nya multimediaplattformen Lexus Link erbjuder utökade funktioner för uppkoppling, reseplanering och information.

Säkerhetssystemet Lexus Safety System+ ger avancerade funktioner för att upptäcka fler faror och undvika kollisioner.

Säkrare körning

Förutom det traditionella japanska hantverket förknippas Lexus ofta med ny teknik, något som också utlovas i Lexus RZ 450e. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik – ”One Motion Grip” – kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Steer-by-wire innebär att det inte finns någon mekanisk koppling mellan ratten och hjulen, utan information skickas elektroniskt från ratten till däcken. Detta ger säkrare och mer behaglig körning.

Körglädje och snabbladdning

Målet med Lexus RZ 450e har varit att erbjuda en elbil som kombinerar komfort, teknik och prestanda.

Takashi Watanabe, chefsingenjör för RZ 450e har haft en tydlig målbild:

– RZ 450e har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ  

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera