1515

Tyska miljarder bakom rekordvinst för svenska statens kraftbolag

Prissäkringar gjorde att Vattenfall inte kunde dra full nytta av det historiska energiprisrallyt i Europa. En rad stora engångshändelser bidrog till att det statliga kraftbolagets resultat efter skatt ändå rusade till rekordhöga 42 miljarder kronor under årets första nio månader. 

Vd Anna Borg förutspår fortsatt höga priser och volatilitet på energimarknaden.

Vattenfalls vd Anna Borg.
Vattenfalls vd Anna Borg.Foto:TT; Amanda Lindgren

”Situationen i Europa är verkligen dramatisk med historiskt höga priser och exceptionella prisrörelser. Det är absolut risk att detta kommer att fortsätta under vintern, vilket kommer att innebära fortsatta utmaningar för kunderna, men även för oss”, säger Anna Borg. 

De senaste månadernas dramatik med rekordhöga priser på både naturgas och el i Europa har slagit hårt mot energikonsumenterna och gjort att energifrågan hamnat högt även på den politiska dagordningen. 

Och när svenska statens största företag, kraftbolaget Vattenfall, på torsdagen släppte sin kvartalsrapport stod det klart att 2021 så här långt sannolikt varit det resultatmässigt bästa året någonsin. Resultatet efter skatt för januari-september närmast exploderade och stannade på 41,9 miljarder kronor. 

Därmed mångfaldigades vinsten jämfört med motsvarande period förra året då resultatet landade strax under 2 miljarder kronor. Nettoomsättningen ökade samtidigt med endast 2 procent till 116,6 miljarder kronor.

”Vi har haft ett bra år”, säger Anna Borg till Di.

Främst var det en rad stora engångshändelser som uppges ha bidragit till storvinsten. Kompensation från tyska staten för tvångsstängningen av bland annat Vattenfalls tyska reaktorer efter Fukushimaolycken tillsammans med försäljningen av produktionsrättigheter lyfte resultatet med 12,5 miljarder kronor. Och försäljningen av elnätsverksamheten i Berlin gav en reavinst på ytterligare 8,5 miljarder kronor. Därutöver ökade värdet på Vattenfalls så kallade energiderivat med 10,5 miljarder kronor till följd av den kraftiga uppgången på marknaden. 

Men det var ändå inte i första hand elprisrallyt som låg bakom Vattenfalls jättevinst, understryker koncernchefen. Trots att elpriserna rusat var Vattenfalls erhållna pris i Norden till och med lägre än motsvarande period förra året.

”Anledningen är att vi i stor utsträckning använder prissäkringar för att stabilisera vårt resultat”, säger Anna Borg.

Även de ökande skillnaderna mellan prisområden i Sverige där norra Sverige har betydligt lägre prisnivåer än de södra delarna begränsade uppsidan för Vattenfall.

Och trots att prissäkringarna kraftigt dämpat resultatuppgången från de rekordhöga elpriserna är strategin med prissäkringar helt rätt väg, anser Anna Borg.

”Energipriserna är så volatila att det är nödvändigt att begränsa riskerna och stabilisera resultatet. Så sent som förra året var elpriserna rekordlåga.” 

 


Innehåll från CoinSharesAnnons

”Bitcoin har ett betydande socialt värde”

Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.
Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.

Intresset för Bitcoin växer, men världens första kända kryptovaluta är mycket mer än en investering. Den menar Christopher Bendiksen, forskningschef inom Bitcoin på CoinShares, som är en finansiell aktör inom kryptovalutor.

– Bitcoin kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Den har ett betydande socialt värde och det finns många fall där kryptovalutan har använts för att lyfta fram bland annat frihet och jämställdhet, säger han.

Läs mer om Bitcoins ESG-värde här. 

Kryptovalutaförvaltaren CoinShares, mest känd för sin XBT Provider-linje av börshandlade kryptovalutaprodukter (ETP) som listades på Nasdaq Stockholm 2015, anses i dag vara expert på ämnet. Men det är många som fortfarande har fördomar kring investeringar i kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Alex Gladstein, Chief Strategy Officer, på Human Rights Foundation, har en annan syn på saken. 

– Bitcoin är en av de mest kraftfulla investeringar som du kan göra med fokus på humanitära och mänskliga rättigheter. Genom att stödja Bitcoin stödjer du frihet, säger han. 

Alex Gladstein förklarar också att vi som bor i västerländska länder tar vår frihet för given.

– Vi har demokrati, en stabil valuta och jämställdhet i samhället, men många människor runt om i världen har inte sådana privilegier. De lever med korrupta regeringar och diskriminering. 

Investerare måste tänka om

Miljö-, social- och företagsstyrning har blivit en allt viktigare beslutsfaktor för investerare. Det är en utvärdering av ett företags kollektiva samvete kring sociala och miljömässiga faktorer och är mer känd under benämningen; environmental, social and governance, ESG. 

ESG-investeringar har blivit mycket populära den senaste tiden och många har upptäckt de sociala fördelar som Bitcoin kan innebära.

– Tyvärr har mer eller mindre hela diskussionen om ESG och kryptovalutor kretsat kring miljö vilket har gjort att investerare bara får en bråkdel av den nödvändiga analytiska bakgrunden som de behöver för att kunna göra en holistisk ESG-baserad utvärdering, säger Christopher Bendiksen, forskningschef på CoinShares. 

Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.
Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.

Alex Gladstein betonar att investerare måste tänka om när de tittar på Bitcoin utifrån ESG. Det finns flera exempel där Bitcoin har främjat både entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer. Ett bra exempel är Roya Mahboob, grundare och vd på Afghan Citadel Software Company, och en av Afghanistan första kvinnliga tech-entreprenörer. 

– Sommaren 2013 betalade hon sina kvinnliga mjukvaruingenjörer i Bitcoin för att stärka deras självförtroende och ge dem en känsla av ekonomisk frihet samt förhindra att pengarna gick till deras manliga familjemedlemmar, säger han. 

Finansierade universitetsstudier

En av kvinnorna valde att sälja sina Bitcoins för att fly till Tyskland. Det hon hade tjänat på 1,5 år är i dag värt ungefär 60 gånger den genomsnittliga årslönen i Afghanistan. 

– Royas syster erbjöd sig också att köpa tillbaka Bitcoins från kvinnorna som ville ha kontanter. Hon tog dessutom sin egen inkomst för att finansiera universitetsstudier på prestigefyllda Cornell i USA, säger Alex Gladstein.

De flesta vet att ESG handlar om hållbarhet, men Christopher Bendiksen på CoinShares påminner om att begreppet är mycket bredare.

– Investerare som vill påverka världen positivt genom investeringar kan inte längre bortse från faktorer som social hållbarhet och bolagsstyrning, säger han och fortsätter:

Den kraft och potential som Bitcoin har för att åstadkomma positiva och sociala förändringar går inte att hitta hos andra investerbara tillgångar. Detta är en anledning för investerare att titta bredare på ESG. 

Läs mer om Bitcoins värde från ett ESG-perspektiv. 

 

 

Mer från CoinShares

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CoinShares och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?